Na spisku igrača nogometne “A” reprezentacije BiH za kvalifikacione utakmice protiv Belgije i Andore nalaze se četiri nova imena.

Selektor Mehmed Baždarević se pored igrača koji su ranije pozivani odlučio poziv uputiti i Josipu Kvesiću, golmanu Jasminu Buriću, Marinu Aničiću i Mariju Vrančiću.

Jasmin Burić – Jedan od najboljih golmana poljske Ekstraklase

Burić je 28-godišnji golman koji brani za tim Lecha od 2009. godine. Prethodno je pet godina nastupao za zenički Čelik.

Sa ekipom Lecha je u dva navrata osvojio titulu prvaka Poljske i to u sezonama 2009/10, te 2014/15. Također je osvojio Kup Poljske 2009. godine, te poljski Super kup ove godine.

On je branio za juniorsku reprezentaciju BiH, a kasnije i za našu mladu reprezentaciju gdje je upisao sedam nastupa.

Za našu seniorsku reprezentaciju je pozvan jednom i to 2008. godine kada je naš tim igrao prijateljski susret protiv Azerbejdžana.

Josip Kvesić – Transfer u Antalyaspor, korak naprijed u karijeri

Lijevi bočni igrač koji je tokom ljeta iz sarajevskog Željezničara prešao u redove turskog prvoligaša Antalyaspora.

Kvesić je karijeru započeo u Širokom Brijegu, da bi kasnije u Žilini proveo dvije godine. Iz Žiline je 2010. godine prešao u redove hrvatskog Varaždina, no nakon jedne sezone u Hrvatskoj postao je igrač Željezničara.

Kvesić je ranije nastupao za našu juniorsku i “U-21” selekciju. Povrede su ga spriječile ranijeg debija za našu seniorsku reprezentaciju.

Ovog 24-godišnjeg fudbalera krasi dobra igra u defanzivi, ali i prodornost, te precizni centaršutevi.

Marin Aničić – Sa Astanom nadomak grupne faze Lige prvaka

Stoper kazahstanske Astane koji je ponikao u redovima Zrinjskog. Za mostarski tim je nastupao od 2008. godine pa sve do prošle godine kada je ostvario transfer u Astanu.

Sa ekipom Astane je nadomak grupne faze Lige prvaka. U okviru prve utakmice play off-a za ulazak u grupnu fazu Astana je na domaćem terenu ostvarila pobjedu od 1:0 nad Štilićevim APOEL-om.

Aničić ima 26 godina, a do sada je nastupao za našu mladu reprezentaciju, gdje je upisao ukupno sedam nastupa.

Mario Vrančić – Odlični veznjak napokon među Zmajevima

Bivši reprezentativac mladih selekcija Njemačke, konačno je dobio poziv u “A” reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Vrančić je dugo vremena imao problema sa papirologijom i promjenom državljanstva, a želju za igranjem za bh. nacionalni tim nikada nije krio.

Sa juniorskom reprezentacijom Njemačke je 2008. godine postao prvak Europe.

Karijeru je započeo u omladinskom pogonu Mainza gdje se zadržao do 2011. godine, nakon čega je prešao u Borussiju Dortmund.

Tokom šest provedenih godina u Mainzu nastupao je za U-17, U-19, B- tim, te prvi tim Mainza. Također je jednu sezonu proveo na posudbi u Ahlenu.

Iz Borussije je prešao u Paderborn sa kojim je izborio plasman u njemačku Bundesligu prošle sezone. No, Paderborn je izdržao samo jednu sezonu u Bundesligi, ali je Vrančić ostao u elitnom društvu.

Ovoga ljeta je potpisao ugovor sa novim prvoligašem Njemačke, ekipom Darmstadta.

Odličan “playmaker” koji ima 26 godina sa izuzetno dobirm tehničkim sposobnostima. Očekuje se da donese svježinu u veznom redu naše reprezentacije.

(Reprezentacija.ba)