Pred fudbalskom vladom BiH je nova, velika, oduka u kratkom roku. Sve ukazuje na to da sa srbijanskim stručnjakom Savom Miloševićem neće biti produžena saradnja i da će se narednih sedmica birati novi selektor, a u kombinacijama je nekoliko imena.

Jasno je kako “dobrih 80 minuta protiv Ukrajine” ne može zadovoljiti ni navijače ni čelnike N/FSBiH koji ovaj put žele u potpunosti stati iza novog selektora i dati mu barem četverogodišnji ugovor, a prema informacijama iz dobro obaviještenih izvora, možda i najveća želja zove se – Mersad Selimbegović.

Sa nekadašnjim fudbalerom Željezničara koji godinama radi u Njemačkoj još ranije je razgovore imao Zvjezdan Misimović. Tada se nisu “našli”, ovaj put šanse su još manje s obzirom da 41-godišnjak ima ugovor sa Hansom iz Rostocka, ali ne zatvara vrata toj priči. Svjestan je Selimbegović suruvosti trenerskog posla u kojem koferi uvijek moraju biti spakovani.

No, prije nego što smo došli do najvažnije teme, pitali smo Selimbegovića o njegovom trenutnom poslu i borbi koju sa Hansom vodi u njemačkoj Zweiti.  

– Znao sam da će biti teško još kada sam dolazio. Uspjeli smo se u neku ruku stabilizovati, do samog kraja će se voditi borba, ali vjerujem da možemo uspjeti. Pozitivan sam. Najveća borba će biti između nas, Kaiserslauterna, Braunschweiga i Wehena, dok Osnabruck polako posustaje i gubi šanse. Ma, teška je ovo liga. Ima razlike u kvalitetu, pogotovo u širini kadra, ali opet nije kao u 1. Bundesligi. Tamo, recimo, ko je 15. na tabeli ima 26 ili 27 bodova, a kod nas 31 ili 32. Sa tim brojem bodova si tamo u sigurnoj zoni, priča nam Selimbegović.

Nije bilo lako Selimbegoviću dobiti posao u Hansi pored toliko njemačkih trenera. Ipak, sve ono što je ostavio iza sebe za godine rada u Jahn Regensburgu bila je najbolja preporuka.

Foto: Hansa Rostock

– Često me pitaju ima li razlike između Regensburga i Hanse. Ogromna je. Po prodaji reklamnih artikala Hansa je 12. klub u Njemačkoj, imaju skoro 27.000 članova, a od toga njih 25.000 dođe bodriti nas na gostovanje u Berlin. Ako uzmemo u obzir da stadion Regensburga može primiti 15.000 ljudi, možete i sami zaključiti kakva je razlika, ali s većim klubom su veći i problemi. Vidite i Schalke, Kaiserslautern… Mene su i doveli s namjerom da uvedem jednu ideju igre, da se posloži sve kada je u pitanju skauting, omladinska škola i idemo u tom pravcu.

Osjeti i veću popularnost, priznaje.

– Kako da ne. Doslovno ne možete otići u restoran da vas ne primijete, ne traže fotografiju, dok u Regensburgu toga nije bilo. Ali, rijetkost je i to. Kada imam vremena uglavnom samo prošetam. Sve mi se svodi na posao.

Sretan je i zbog naših fudbalera koji igraju sjajno u Njemačkoj, iako bi volio da Haris Tabaković svoju golgetersku seriju nije nastavio protiv njegovog tima koji je prethodnih dana poražen od Herthe s visokih 4:0.

– Dobro je za reprezentaciju što igraju dobro. Liga je intenzivna, ako ovdje mogu igrati, mogu svugdje. Pričao sam baš poslije utakmice sa trenerom Herthe koji mi je rekao da je prosjek trke u 1. ligi bio između 104 i 108, a ovdje ako trčiš na utakmici nemoguće je da bude ispod 112. I što mi je bilo drago, čuo sam pozitivne stvari i o Tabakoviću i o Prevljaku. Cijene ih što su vrijedni i profesionalci. Dobri su i ostali naši momci. 

Priču sa Selimbegovićem smo potom usmjerili na reprezentaciju. Žali što Zmajeve neće moći ove godine gledati na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

– Nekako smo protiv Ukrajine platili ceh za sve ono što sam se dešavalo prije toga, a što nije bilo dobro i pozitivno. Vratilo nam se kada smo se najmanje nadali i kada smo priželjkivali tu neku sreću. Sada je pitanje šta i kako dalje. U Ligi nacija igrat ćemo u A grupi u kojoj su protivnici teški, a svaka i ta prijateljska utakmica nosi bodove za nešto. Ako budemo padali u druge šešire, biće sve teže i teže plasirati se na veliko takmičenje, tako da moramo pod hitno zaustaviti taj trend padanja na rang listi i ustabili se. Kako i na koji način, odgovor ne mogu dati ja već ljudi koji su zaduženi za to.

Da li bi Selimbegović bio spreman preuzeti reprezentaciju ukoliko bi došlo do razgovora? Sa Misimovićem je ranije već imao priliku pregovarati.

– Očito nismo našli nešto zajedničko čemu smo težili. Ipak, reprezentacija sada kada imam ugovor sa Hansom ne može biti tema, barem u ovom momentu, ali ko zna šta vrijeme nosi, poručio je Selimbegović. 

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16