Pitanje novog selektora fudbalske reprezentacije BiH je konačno riješeno. Iako su se pominjala brojna imena, od Mersada Selimbegovića, Mladena Krstajića do Ivayla Peteva, dugogodišnja želja velikog broja navijača naše zemlje konačno će biti ispunjena.

U N/FSBiH su nakon analize urađenog donijeli odluku da Savi Miloševiću ne ponude novi ugovor, a na kraju izbor je pao na legendarnog Sergeja Barbareza koji će dobiti potpuno odriješene ruke i mandat na najmanje četiri godine za stvarenje jedne nove reprezentacije koja će imati do sada možda i najveću podršku javnosti.

To je, između ostalog, u razgovoru za Reprezentacija.ba portal kazao i Vladan Grujić koji je nastupao za Zmajeve upravo u Barbarezovoj eri.

– Ugodno iznenađenje. Znamo svi da se Barbarez kao selektor spominjao u više navrata, ali svaki put bi se izabrao neko drugi i u jednom trenutku činilo mi se da je i on sam odustao od toga svega. Nije bio pretjerano ni prisutan u medijima. Ali, sada kada sam pročitao da će upravo on voditi BiH, bilo mi je svakako drago jer zna se koliki je trag ostavio kao igrač i koliko se ljudi ovdje identifikuje sa njim, kaže Grujić na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Navijače su također obradovala imena koja bi trebala činiti Barbarezov stručni štab. Kao prvi pomoćnici bit će Emir Spahić, Vedad Ibišević, Zatan Bajramović i Mirko Hrgović, a za rad sa golmanima bit će zadužen Kenan Hasagić. As do asa.

– I to je odlična stvar. Sve su to momci koji su ostavili veliki trag igrajući za reprezentaciju, a svako od njih će moći, bez dileme, da doprinese na neki način i sada u drugoj ulozi. Hrgović je već godinama u trenerskim vodama, radi kao pomoćnik Slavenu Biliću, Bajramović je godinama u Karlsruheru… Siguran sam da će ovo biti prihvaćeno u javnosti. Štaviše, mislim da otkako postoji reprezentacija niko neće dobiti veću podršku, jer toliko legendi na jednom mjestu nije do sada bilo, a u konačnici nadam se da neće izostati ni rezultat.

Barbarezu će posao u reprezentaciji biti ujedno i prvi trenerski.

– Vidite, biti selektor i trener u nekom klubu su dvije potpuno različite stvari. Kada radiš u klubu svakodnevno si okrenut igračima, analizama…, dok si u reprezentaciji više kao menadžer. Okupljanje traje desetak dana i na tebi je da u tom periodu vidiš ko je u kakvoj formi, da psihološki utječeš na igrače, a sigurno da nije svejedno kada ti jedan Barbarez dođe u svlačionicu i motiviše te. Vjerujem da taj manjak trenerskog iskustva njemu neće biti problem. Kao igrač je nama mlađima bio uzor u svakom pogledu, po igri, ponašanju…

I Grujić je također ostao u fudbalskim vodama. Nakon što je kratko radio kao trener, danas, kaže nam, uživa u ulozi skauta.

– Radim za dva kluba u inostranstvu, jedan je iz MLS-a, a drugi iz Švicarske. U pitanju je skauting za područje Istočne Evrope, mada sam stalno na točkovima, po potrebi odem i u Njemačku, Nizozemsku. Sve zavisi kako se dogovorimo. Uglavnom, tri godine sam u tome, radim što volim i zadovoljan sam.

U fudbalskim vodama su i Grujićevi sinovi. Nikola koji ima 17 godina je već prekomandovan u prvi tim Borca, dok je godinu dana stariji Miloš u banjalučkom Željezničaru.

– Kao roditelju naravno da mi imponuje što su u fudbalu. Odgovorni su i zreli, ali ne želim stavljati nikakav pritisak na njih. Neka najprije uživaju u tome. Poslije – ko zna. Ako uz snove imate kvalitet i radne navike, moguće je sve. Ja sam tu da ih podržim, podvukao je Grujić za Reprezentacija.ba koji je uvijek bio bespoštedni borac u dresu Bosne i Hercegovine u kojem je odigrao skoro 30 utakmica. 

(Reprezentacija.ba)