Dok se potencira trend kako nove generacije Bosanaca i Hercegovaca rođene i stasale u drugim državama imaju sve manje osjećaja prema domovini svojih roditelja, stanje na terenu demantuje takve navode.

Svakih godinu-dvije na vrata reprezentacije BiH pokuca neki novi veliki talenat, a proteklih par godina možda ih je bilo i više nego decenijama prije. I to baš vrhunskih koji već sa 21 ili 22 godine igraju lige petice.

Dok Bayer Leverkusen neumoljivo gazi Bundesligom, ne treningu ove ekipe koju vodi trener Xabi Alonso povremeno radi i jedan 16-godišnji dječak. Taj dječak je jedan od vjerovatno većih talenata koje je Bosna i Hercegovina odavno imala. Dovoljno je pogledati da je sa 14 godina već igrao za U17 reprezentaciju BiH.

Riječ je o Kerimu Alajbegoviću (16), veznom igraču, desetci, kapitenu U17 reprezentacije Bosne i Hercegovine. Inače rođenom u Kelnu, gdje mu čak odrasli i roditelji – ali očigledno nisu zaboravili svoje porijeklo.

Kerime rođen si u Njemačkoj, čak su ti i roditelji odrasli u Njemačkoj. Nosiš “10-ku” u Bayeru i sigurno možeš birati, ali ipak odlučio si se za dres Bosne i Hercegovine?

“Rođen sam u Njemačkoj, gradu Kelnu. Rođen sam tu, porodično smo dugo tu, ali moji roditelji dolaze iz Bosne i ja imam bosanske korijene. Moja želja je uvijek bila da jednog dana igram za reprezentaciju BiH.” započinje razgovor za Reprezentacija.ba Alajbegović.

S obzirom da te šira javnost još uvijek ne zna, opiši se malo kao fudbalera, koju ligu igraš i kakvi su vam ciljevi, kakva ti je statistika ove sezone? Koju poziciju najviše voliš, u kojem igraču vidiš svog uzora?

“Trenutno igram u U17 Bundesligi i ponekad nastupam za U19. Prvi smo na tabeli i glavni nam je cilj osvojiti titulu prvaka Njemačke. U 18 utakmica dao sam 12 golova u Bundesligi. Igram centralno ofanzivno i lijevo krilo. Sviđaju mi se igrači poput Wirtza, Musiale, Kvaratskhelije, Pjanića.”

Hajde da se vratimo na početke tvoje fudbalske karijere. Kada i gdje si počeo trenirati, da li si odmah igrao ovu poziciju? Kada su prepoznali da u tebi ipak ima nešto više od dječaka koji „samo trenira fudbal“? I tvoj otac je igrao fudbal u Njemačkoj?

“Od četvrte godine sam igrao u jednom malom klubu i sa šest godina prelazim u FC Köln i ostajem tamo do moje 14. godine. Imao sam par ponuda među kojima je bila i Dortmunda i Leverkusena. Zajedno sa svojim roditeljima odlučio sam se za Leverkusen i to je bila prava odluka za mene. Od početka sam igrao sa starijom generacijom i to mi je bilo dobro za moje dalje napredovanje.”

Alajbegović je kapiten U17 Bosne i Hercegovine, Foto: FS BiH

Kada si prvi put došao u kontakt sa reprezentacijom BiH?

“Prvi put sam za reprezentaciju BiH dobio poziv sa 14 godina za selekciju U15. Selektor je bio Igor Janković. Na Marković turniru u Zagrebu sam bio najbolji strjelac.”

Trenutna selekcija nije uspjela da se plasira na veliko takmičenje kroz elitne kvalifikacije, ipak ostvarili smo jednu pobjedu protiv Bjelorusije, a ti si dao dva gola i jednom asistirao? Može li ova selekcija dati dobre igrače za budućnost BiH?

“Ove kvalifikacije nažalost nismo bili kompletni i to je bio jedan od razloga što nismo uspijeli. Naravno da vjerujem u našu ekipu i naš trener Raščić je stvorio jako dobru atmosferu u ekipi sto je bitno za budućnost ove generacije.”

Da se vratimo na Bayer. Čuli smo da povremeno treniraš i sa prvim timom? A čuli smo već i da se oko tebe bore veliki agenti i klubovi. Šta ti želiš, gdje se vidiš?

“Imao sam priliku da treniram sa prvim timom Bayera i nadam se da ću u novoj sezoni dobiti više prilika da se dokažem treneru Alonsu. Imam ugovor sa Leverkusenom, a za ostalo se brine moj otac. Meni je cilj da nastupam za našu A reprezentaciju i za prvi tim Leverkusena!”.

Pratiš li utakmice reprezentacije BiH? Ko ti je najdraži igrač?

“Reprezentaciju gledam svaku utakmicu i ima tu dosta dobrih igrača, kao što su Džeko, Pjanić, Kolašinac, Demirović, Dedić…”

(Reprezentacija.ba)