Nekoliko reprezentativaca i potencijalnih Zmajeva je u toku ove sezone promijenilo klub, a u nastavku donosimo pregled njihove forme.

Sead Kolašinac, Edin Džeko, Haris Tabaković, Adrian Leon Barišić, Benjamin Tahirović pa i Kenan Kodro su napravili dobre odluke kada su u pitanju transferi ove sezone, dok transferi Saida Hamulića i Radeta Krunića nisu bili baš najbolji potez.

U nastavku izdvajamo desetak transfera koji su obilježili prijelazni rok bh. fudbalera.

Rade Krunić

Rade Krunić je u januarskom prijelaznom roku prešao iz Milana u Fenerbahce na posudbu sa obaveznim otkupom na kraju sezone. Krunić je za Fener odigrao 18 utakmica, a ubilježio je samo jednu asistenciju.

Za Milan je u prvom dijelu sezone igrao na 14 utakmica, od toga četiri su bile u Ligi Šampiona. Krunić je bio Piolijev miljenik, ali je bh. veznjak imao veliku želju preći u Tursku, što zbog nagovora Džeke što zbog bolje plate.

Fener ima male šanse za titulu prvaka Turske i čini se da prelazak u Fenerbahce nije bio pun pogodak. Pogotovo jer Krunić ne igra na nivou na kojem je igrao u Milanu, znatno jačem prvenstvu.

Sead Kolašinac

Za razliku od Krunića, Kolašinac je pogodio sa transferom. Nakon epizode u Marseilleu na početku sezone stigao je u Atalantu za koju je odigrao čak 41 utakmicu. Redovno igra u Serie A, ali i Europa Ligi gdje će igrati polufinale.

Benjamin Tahirović

Tahirović je iz Rome prešao u Ajax koji je imao veoma turbulentnu sezonu. Počeli su jako loše, uslijedile su promjene na pozicijama sportskog direktora i šefa stručnog štaba, ali je Tahirović imao solidan učinak.

Odigrao je 35 utakmica u svim takmičenjima, postigao je dva gola i dodao pet asistencija. Prelaskom iz Rome u Ajax izabrao je nešto slabije prvenstvo, ali za mladog igrača poput njega bitnije je da igra. Ajax je godinama magnet velikih klubova za transfere mladih igrača i možemo reći da je Tahirović napravio dobar potez prošlo ljeto.

Edin Džeko

Džeki je isticao ugovor sa Interom i odlučio se na dolazak u Fenerbahce gdje je postao najveća zvijezda tima, ali i jedna od najvećih zvijezda u Turskoj.

Postigao je 24 gola na 43 utakmice. S obzirom na to da ima 38 godina i dalje igra u kvalitetnom prvenstvu i sigurno da u Interu ne bi imao ovoliku minutažu. Džeko je svoju popularnost proširio u Tursku, bori se za prvo mjesto na listi strijelaca i njegov odlazak u Fener je pametan potez.

Adrian Leon Barišić

Barišić je iz Osijeka prešao u Basel na početku sezone. Slično kao i Tahirović, i Basel je imao turbulentan period, ali se Barišić dobro snašao.

Zaigrao je u jačem prvenstvu, odigrao je 25 utakmica, a nekoliko puta se našao u timu kola švicarskog prvenstva. Odabir Basela je bio pun pogodak.

Haris Tabaković

Haris Tabaković je sezonu počeo u bečkoj Austriji, a potom je uslijedio transfer u Herthu. Tabaković igra u sjajnoj formi, postigao je 26 golova na 36 utakmica ove sezone.

Druga Bundesliga je izuzetno popularna, kvalitetom je možda i najbolja druga liga u Europi, te je dolazak u Herthu bio dobar potez.

Kenan Kodro

Nakon dužeg niza godina igranja za Fehervar, Kodro je prešao na zimu u redove Ferencvarosa, najjačeg mađarskog kluba. Isplatile su se dobre partije u Fehervaru, a od dolaska u Ferenc odigrao je 15 utakmica i postigao dva gola, a postao je prvak Mađarske.

U narednoj sezoni će vjerovatno imati veću minutažu i opravdati svoj transfer.

Said Hamulić

Hamulić nije bio zadovoljan minutažom u Toulouseu i tražio je odlazak. Dobio je posudbu u Vitesse gdje je za polusezonu odigrao 14 utakmica i postigao jedan gol.

Bio je nestrpljiv i u Nizozemskoj i u januaru je prešao na posudbu u moskovski Lokomotiv. Odigrao je samo jedan meč. Za Hamulića je ostanak u Francuskoj bio najbolja opcija.

Od ostalih transfera bh. igrača vrijedi pozitivno izdvojiti prelazak Dala Varešanoviča iz Sarajeva u Rizespor gdje igra jako dobro, a potvrda toga su i pozivi u A reprezentaciju BiH. Također, Dario Šarić je stigao u Tursku, u Antalyu iz Palerma i jedan je od najboljih igrača svog tima.

Gojko Cimirot je nakon duge epizode u Standarda prešao u sve jače i popularnije prvenstvo Saudijske Arabije, a standardan je u redovima Al Fayhe. U isto prvenstvo je stigao i Ibrahim Šehić, brani redovno, a sigurno da su bitnu ulogu igrale i finansije na njegovom zalasku karijere.

(Reprezentacija.ba)