Selektor Sergej Barbarez (52) objavio je spisak igrača na koje računa za predstojeće prijateljske utakmice protiv Engleske (3. juni u Newcastleu) i Italije (9. juni u Empoliju).

Na spisku novog selektora Zmajeva našla su se 23 igrača, a poziv nije dobio dugogodišnji reprezentativac Miroslav Stevanović (34).

Barbarez je na press konferenciji objasnio zašto među pozvanima igračima nije bilo ofanzivca švicarskog Servettea.

“Htjeli smo zvati Miroslava Stevanovića, imali smo ideju da ga zovnemo, ali dobili smo kratak i jasan odgovor da je veoma frustriran zbog svega što se ovdje izdešavalo. U neku ruku je ljut. To kažem kao primjer. Svakog momka sam zvao prije ovog okupljanja u zadnjih 10 dana kojeg sam pozvao i svi su znali da će biti pozvani.”, riječi su selektora Barbareza.

Stevanović nastupio 33 puta za Zmajeve

Inače, Stevanović je za A selekciju BiH odigrao 33 meča te zabio tri gola.

U kvalifikacijama za EURO 2024 nastupio šest puta.

Bivši selektor Hadžibegić ga nije koristio u prvom meču kvalifikacija protiv Islanda, a onda je odigrao 16 minuta protiv Slovačke.

Protiv Portugala je proveo svih 90 minuta na terenu, da bi na duelu sa Luksemburgom igrao do 72. minute.

Kod Mehe Kodre, koji je naslijedio Hadžibegića, nije dobio poziv zbog povrede.

Zatim ga je Savo Milošević, treći naš selektor u 2023. godini, pozivao za mečeve sa Lihtenštajnom, Portugalom, Luksemburgom i Slovačkom.

Portiv Lihtenštajna je odigrao svih 90 minuta i zabio gol, dok je protiv Portugala odigrao 66 minuta. U susretu sa Luksemburgom odigrao je poluvrijeme, a protiv Slovačke nije igrao.

Milošević nije zvao Stevanovića za baraž duel protiv Ukrajine.

Inače, Miroslav je ove sezone odigrao ukupno 44 meča za Servette, zabio pet golova te sedam puta asistirao. Njegov tim je trećeplasirani u švicarskoj Superligi.

(Reprezentacija.ba)