Bosna i Hercegovina počinje Ligu Nacija utakmicom protiv Nizozemske, a sastav za ovu utakmicu budi veliki interes javnosti.

Sastav će sigurno biti putokaz u kojem smjeru Sergej Barbarez i njegovi asistenti vide reprezentaciju u naredne dvije, odnosno četiri godine.

Iako je najavio kako želi računati samo na igrače koji mogu izdržati naredne četiri godine, Barbarez će ipak, čini se, proces potpunog podmlađivanja reprezentacije provesti postepeno. Reprezentaciju će prvo biti potrebno izvući iz krize u kojoj se nalazi.

To se u prvom redu odnosi na činjenicu da je Edin Džeko (38) i o ovom ciklusu dio reprezentacije. Sa svojom golgeterskom formom, bilo bi veliko iznenađenje ako se on ne bi našao u prvih 11. Slična situacija je i sa Erminom Bičakčićem (34) sa čijim iskustvom Barbarez očigledno želi donijeti stabilnost u zadnjoj liniji reprezentacije.

Povratak Džeke biće prva promjena u odnosu na utakmice u junu. Druga promjena biće povratak Amara Dedića nakon povrede, čije je mjesto u prvih 11 možda i najsigurnije od cijele reprezentacije. Za očekivati je kako će nakon dobrih utakmica u Kolnu i Denis Huseinbašić dobiti bolji status nego što ga je imao na Barbarezovom debiju. To su već sigurne dvije ili tri izmjene.

Uz to kao treća sigurna izmjena – nema Anela Ahmedhodžića koji je povrijeđen a koji je bio u prvih 11 u oba dosadašnja Barbarezova meča na kormilu BiH.

Kod Barbareza su značajnu ulogu u prva dva meča imali Tahirović i Gigović, igrači za koje je rekao da ih vidi kao vođe reprezentacije u narednih 10 godina. Njihova minutaža, nakon pripremnih mečeva, u novoj sezoni je minimalna, ali su zdravi i spremni. Sigurno ništa u lošijem stanju nego što su bili izmoreni u junu ove godine.

Uvijek rastrčani Dario Šarić se isto ne može pohvaliti velikom minutažom u Palermu gdje je propustio dva zadnja meča, a sa povratkom Džeke i pomjeranjem Demirovića biće zanimljivo kako će Barbarez uklopiti napad naše reprezentacije kojem je Haris Hajradinović bio glavna “spojka” protiv Engleske i Italije. Burnić je među veznjacima sa najboljom formom, njegov Karslurher je hit u Bundesligi 2, a najbolje ga poznaje njegov trener u klubu Zlatan Bajramović.

Summa summarum – nema sumnje kako Barbarez očigledno neće moći u ekspresnom roku izbrisati sve igrače na koje ne može računati za četiri godine kako je planirao. Neće moći imati ni jedinstven kriterij za sve pozicije i sve igrače, jer će se svaka pozicija i svaka uloga na terenu odrediti individualno.

A sve sa ukupnim ciljem da BiH ipak protiv Nizozemske i Mađarske, a i u ostalim utakmicama Lige Nacija ispuni osnovi cilj – da bude tvrd orah i postepeno u ovoj Ligi Nacija iz utakmice u utakmicu izađe iz duboke krize u kojoj se nalazi.

Mogući sastav, reprezentacija.ba/mojtim

Nizozemska – BiH, subota, 21,00 sati

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16