Esmir Bajraktarević (19) ražalostio je američku publiku odabirom da igra za Bosnu i Hercegovinu.

“Ovo je veliki gubitak za nas” objašnajva Filippo Silva čiji kanal o američkoj “soccer” reprezentaciji prati preko 60 hiljada ljudi.

“Rekao sam prije, a ponoviću. Od svih nadolazećih talenata američke reprezentacije on je bio među najvećim, potpuno drugačiji igrač od ostalih”.

Bajraktarević je nastupao za sve selekcije SAD-a, no nakon lobiranja Zvjezdana Misimovića i Emira Spahića na kraju se odlučio za reprezentaciju svojih roditelja.

Na debiju protiv Nizozemske napravio je sjajnu asistenciju, a zatim je i protiv Mađarske za kratko vrijeme bio vrlo opasan.

– Nisam ni sumnjao u Esmira. Ovo su najsretniji dani u mom životu – ispričao je nakon debija za Reprezentacija.ba otac nove bh. zvijezde, Elmir Bajraktarević, ne skrivajući da je oduvijek želio sina vidjeti u dresu domovine.

– Prethodnih godina najvažnije mi je bilo da ga izvedem na pravi put, da postane prvo čovjek, pošten, iskren, a onda sve ostalo. Danas sam ponosan na njega. I moja želja je bila da igra za Bosnu i Hercegovinu. Ako me pitate je li bilo svejedno Amerikancima, nije, što je i normalno. Esmir je to želio oduvijek. Još kao dijete kada bi šutao loptu, uvijek bi govorio: Ako Bog da, igrat ću jednom za Bosnu”.

Bajraktarević je inače najmlađi debitant za BiH u takmičarskim utakmicama ikad.

Esmir je fudbaler New Englanda u SAD-u.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16