Fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine večeras očekuje novi susret. Nakon poraza od Nizozemske (5:2), naši fudbaleri će iskupljenje za debakl i prve bodove u Ligi nacija tražiti protiv Mađarske na spektakularnoj Puškaš Areni koja može primiti skoro 70.000 gledaoca.

Jasno je zbog čega i kladionice vide Mađare kao favorita. Igrali su na prošlom Evropskom prvenstvu, domaćini su, a dovoljno je i podsjetiti da je naša reprezentacija u nizu od sedam poraza. Hvalospjeve na njihov račun sipao je i selektor Sergej Barbarez koji je u roster za večerašnju utakmicu vratio oporavljenog Harisa Hajradinovića i Dennisa Hadžikadunića kojeg je prethodno ‘ohladio’ zbog nezalaganja.

Za Zmajeve je inače ovo peti okršaj sa selekcijom Mađarske. U dosadašnjim mečevima ostvarili smo dva poraza i dva remija, a onog koji je zabilježen 1999. posebno se sjeća Mirsad Dedić koji je upravo u Budimpešti stajao na golu Bosne i Hercegovine.

– Ako smo mi mogli autobusom putovati u Mađarsku i odigrati neriješeno, valjda sada i ovi igrači koji putuju dva dana ranije, mogu ostvariti dobar rezultat. U to vrijeme mi smo bili sirotinja. Nije bilo novca, tek se stvarala reprezentacija, znate kako je to nakon rata. Ali, bilo je sjajnih igrača poput Bolića, Hibića, Kodre, Salihamidžića… Mi domaći smo zarađivali po nekoliko stotina maraka u klubovima, a njima skoro to kao ceh u kafani. Ma, bilo je to lijepo vrijeme, bez obzira – prisjeća se Mirsad Dedić na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Govoreći o današnjoj reprezentaciji, dodaje da je potrebno vrijeme i selektoru i igračima.

– Dosta je mladih momaka, vidite i sami, ne može se to preko noći posložiti. Treba smanjiti očekivanja i dati vremena, kako njima, tako i samom selektoru. Navijači su toliko godina željeli na tom mjestu Barbareza i dočekali su. Vidjet ćemo šta će to donijeti.

Dedić je oduvijek bio osebujan lik, jedan od onih koji se ne libi reći što misli, a upravo radi toga razgovori s njim nikada nisu dosadni. Otvoren je bio i kada je u pitanju golmanska pozicija.

– Da budem iskren, poslije odlaska Šehića mi nemamo standardnog golmana. Po meni trebamo vratiti Begovića. I Barbarez je imao nesuglasice sa vodstvom Saveza, pa su opet našli zajedničku riječ, tu je… Bilo bi dobro da se izgladi situacija i sa Begovićem jer golmana takvih kvaliteta mi nemamo, dovoljno je pogledati na kakvom nivou čovjek brani svih ovih godina, a godine za golmana ne predstavljaju ništa. Što je stariji, to je bolji. Najbolji primjer je Buffon.

 Danas se može pohvaliti kako ima skoro 20 godina staža u poslu trenera golmana. Radio je pretežno u tuzlanskim klubovima. Žao mu je što nikada nije dobio priliku u jednoj od reprezentativnih selekcija.

– Najviše mi je drago što se suđenje popravilo. Joj, kad se sjetim prije kako je bilo. Kreneš u Trebinje i već znaš da ćeš izgubiti, a ako kojim slučajem uzmete bod, nema dalje… Ipak, mnogo stvari me danas žalosti. Ne znam zbog čega to nisam zaslužio nijednu šansu u reprezentaciji, a radim skoro 20 godina kao trener golmana. Znaju oni mene svi, igrali su sa mnom, nikad me niko od njih nije pozvao. Nekad mi se zgadi sve, dođe mi da napustim sve ovo – kaže na kraju legendarni “Deda” koji je za reprezentaciju svojevremeno branio na 27 utakmica. 

(Reprezentacija.ba)