Dio šampionske generacije Sturm Graza koja je prošle godine podigla pehar prvaka Austrije bio je i Rasim Memić. Nekadašnji fudbaler rodom iz Živinica u Austriji živi 15-ak godina.

Uz igračku karijeru koja je “dogurala” do treće austrijske lige Memić je u Austriji magistrirao na fakultetu za sport, završio fudbalski menadžment u Njemačkoj, a uz to ima i trenersku UEFA B licencu.

Memić u Sturm Grazu obnaša funkciju skauta. O svom zanimljivom i odgovornom poslu govorio je iz Graza za Reprezentacija.ba portal.

Kako danas izgleda jedan radni dan ili sedmica skauta u klubu kakav je Sturm Graz?

“Izgleda tako da je ponedeljak uvojek rezervisan za analizu prošlog vikenda te organizaciju i planiranje tekuće sedmice. Što se tiče skautiranja uživo, to planiramo i na polugodišnjoj i mjesečnoj bazi. Ipak nerijetko dođe do promjene prioriteta u sedmičnom planiranju. Veliki dio sedmice prolazi u video skautiranju, te u skaturianju po statističkim parametrima. Vikend koristimo da se odmorimo od računara te idemo gledati utakmice uživo. Bitno za naglasiti, da svako od nas ima svoje regije za koje je zadužen.”

Ivica Osim napravio je neraskidivu vezu Bosne i Hercegovine i Sturma za sva vremena, ali čini se da je ona u proteklom periodu ponovo pojačana. U posljednje vrijeme porastao je broj igrača sa bh. porijeklom? Kako je došlo do toga? Koga izdvajate od tih igrača?

“Ivica Osim je ostavio neizbrisiv trag u Sturmu i ne možete da vjerujete sa kojim poštovanjem i ljubavi pričaju o njemu, jednostavno najveća legenda kluba u historiji. Naravno da me čini ponosnim što imam priliku da u jednoj drugoj funkciji budem dio ovog kluba. Da, evo u ovom prelaznom roku smo angažovali Emira Karića, Arjana Malića (koji ima naše korijene) i Belmina Beganovića. Iza svakog transfera postoji ideja, tu prvenstveno mislim na profil igrača, njegovu ulogu u timu i naravno tajming transfera je jako bitan. Dok je ideja iza Karićevog transfera da nam donese stabilnost i iskustvo, kod Malića i Beganovića se radi o projektima za budućnost i oni će tražiti svoj put preko druge ekipe Sturma koja igra u drugoj ligi. Vjerujem da će opravdati očekivanja.”

Klubovi u BiH sve manje proizvode kvalitetnih igrača u svojim omladinskim pogonima, s druge strane u istom periodu austrijski fudbal je u velikoj ekspanziji? Kako to objašnjavate? 

“Istina je da BiH liga jako malo igrača stvara. To je kompleksna tema. Mislim da fali kultura razvoja vrhunskih sportista, za nju vam je potrebna sredina tj. okruženje. U aspekt sredine spadaju naravno klubovi, koji očigledno imaju druge prioritete ili im fali potrebna kompetentnost. BiH liga bi trebala da bude razvojna liga gdje bi klubovi mogli živjeti od izlaznih transfera ali situacija nije baš takva. Prosjek godina lige bi trebalo da je mnogo manji. Zašto ne bi skauti iz cijele Europe dolazili gledati BiH ligu?

Što se tiče Austrije, mislim da je Salzburg u predhodnih pet do deset godina dosta doprinjeo razvoju austrijskog fubala, jer je konstantno pomjerao ljestvicu i ostali klubovi su morali to ispratiti. Dizanjem imidža lige, poćeli su i drugi klubovi osim Salzburga praviti ozbiljne transfere. Između ostalog smo i mi napravili neke vrhunske transfere, a najveći je onaj Rasmusa Höjlunda u Atalantu za nekih 20 miliona eura. Jača liga se pozitivno odrazila i na reprezentaciju Austrije i onda ste zaokružili cijelu priču.”

Da li su mladi igrači stasali u BiH uopšte na nivou da mogu odgovoriti izazovima austrijske lige, ali i većih liga?

“U globalu teško, sve dok se ne promijeni drastično pristup klubova prema razvoju mladih igrača. Ali da se ne ponavljam, kultura pravljenja vrhunskih sportista i općenito sredina gdje dječaci odrastaju su isto odlučujući faktori. To su dugoročni procesi.”

Reprezentacija.ba je razvio scout.reprezentacija.ba za platformu koja će uskoro biti dostupna i javno? Koliko su danas takvi online sistemi korisni skautima klubova?

“Jako lijepa ideja, svaka mogućost da se ne propusti neko talentovano dijete je za pohvalu. Možda tu bude interesantnih imena i za Sturm. Kada pričamo o talentu moram spomenuti da se definicija talenta dosta promijenila i sve se više povezuje sa talentom u smislu pristupa, navika i mentalne snage. Naravno tek u kombinaciji sa onim drugim talentom možete ostvariti vrhunske rezultate.

Mi naravno koristimo bazu podataka o igračima kao i različite programe koji nam daju informacije o statističkim parametrima, koji u čestim slučajevima bude prva preporuka za nekog igrača. Uz to moram istaći bitnost video skautinga, kojim mi pokrivamo dobar dio našeg posla.”

Za kraj – šta bi zadovoljilo Sturm u Ligi Šampiona i može li odbraniti titulu?

“S obzirom na novi format takmičenja mislim da bi bio veliki uspjeh kada bi nakon grupne faze bili među 24 ekipe i tako se kvalifikovali za knock-out fazu za osminu finala. To bi znaćilo da bi iza sebe ostavili 12 timova što bi za nas bio veliki uspjeh.

Što se tiče Bundeslige mislim da će titulu biti puno teže odbraniti nego što smo je prošle sezone osvojili. Nemamo pritisak jer još uvjek imamo Salzburg koji je sa busžetom daleko ispred nas, a racunam ove godine i sa jačim Rapidom. Uz to moramo uzeti u obzir i proces stvaranja mehanizama prouzrokovan dolaskom novih igraca, za šta je isto potrebno vrijeme.” zaključio je Memić razgovor za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)