“Adin Mulaosmanović će predvoditi juniore, Muamer Svraka kadete, a Sanel Jahić pionire FK Željezničar.” odlučili su u FK Željezničar pred početak nove sezone.

Tri trenera koja su sa Željom kao igrači osvojili ukupno čak šest titula Bosne i Hercegovine. Jahić jednu, Mulaosmanović dvije, a Muamer Svraka čak tri.

Sa istim navikama žele nastaviti i u trenerskom svijetu, a treniranje najboljih selekcija Željezničara biće dodatni motiv jer omladinski pogon na Grbavici odavno ne ispunjava kriterije stvaranja novih igrača na koje su navikli javnost decenijama ranije.

Najmlađi među njima Muamer Svraka (36) mjesec dana nakon preuzimanja U17 FK Željezničar ekskluzivno govori za Reprezentacija.ba.

Prije svega čestitke na preuzimanju ove odgovorne funkcije, ali sigurno funkcije koja omogućava dobrom treneru da uradi stvari na koje će biti ponosan cijeli život?

Hvala puno na čestitkama. Velika mi je čast raditi s jednom elitnom selekcijom, posebno što je to u klubu u kojem sam proveo polovicu svog života. Nadam se da ću u budućnosti s ponosom moći pričati da sam trenirao igrača ili igrače koji će igrati prvo za matični klub, a kasnije i klubove širom Europe.

Šta su vaši prvi koraci koje želite napraviti, kao i kratkoročni ciljevi?

Mjesec dana sam s ekipom, prvi korak je period moje adaptacije na igrače i adaptacije igrača na trenera, da napravimo jedan jak kolektiv koji će poslije da izbacuje pojedince.

Nije tajna da Omladinski pogon FK Željezničar ne stvara kvalitetne  mlade igrače za seniorski fudbal, kakve je stvarao čak i poslije  ratnih godina? Gdje vidite uzrok?

Željo je uvijek imao svoje igrače u prvom timu i igrače koji su bili okosnica tima. O uzrocima ne bih sad jer dugo vremena nisam bio tu pa nisam upućen, ali mislim da ide to najbolje, već sad imamo pet, šest juniora koji treniraju s prvim timom, uz trenera kao što je Denis Ćorić mislim da će još više napredovati i da će u skorije vrijeme biti članovi prve postave.

Ljudi na vašim pozicijama pod pritiskom su roditelja, menadžera,  navijača, kriminalaca, policajaca i svakog onog ko misli da je baš njihov igrač “novi Džeko”? Kako se nosite sa tim?

Mislim da je to veći problem u školama fudbala. Ja sam radio u Zvijezdi 09 i FK Famos Hrasnica i nisam imao problema s tim. Kao što rekoh mjesec dana sam trener tu i nisam imao nekih pritisaka.

Kao igrač sigurno ste vidjeli mnogo loših stvari i nepravde od svojih trenera, ima li tu mjesta da nova generacija trenera donese neke nove standarde?

Baš tako, kao igrač sam dosta toga doživio i proživio, zato se trudim da svoj posao radim časno i pošteno, sigurno da će biti grešaka, ali neće biti namjerno. Igračima sam rekao da je za mene mjerilo teren, rad na treningu i disciplina na terenu i van terena. Siguran sam da novi val mladih trenera može da donese dosta novina, uz iskustvo koje smo prošli kao igrači i prateći nove trendove koje fudbal donosi.

Poruka navijačima Željezničara?

Kakvu poruku ja mogu da posaljem navijačima koji su svaku utakmicu 12. igrač, od kojih igrači imaju punu podršku bilo da se Željo bori za opstanak ili da je na vrhu. Milion puta su pokazali kako se voli klub što navijanjem i podrškom što akcijama kad je Želji bilo najpotrebnije – Kapa do poda, samo nastavite!