Za Bosnu i Hercegovinu debitovao je Esmir Bajraktarević (19) i sa svojih hrabrim pristupom i nekoliko odličnih poteza zadobio velike simpatije javnosti.

Ali ko je uopšte ovaj dječak koji rođen u Appleton, Wisconsin, Sjedinjene Američke Države, a koji tamo danas nastupa za New England.

Ukratko radi se o mladom krilnom igraču porijeklom iz Srebrenice čiji su roditelji spašavajući živu glavu izbjegli u Ameriku. Esmir tamo vrlo rano pokazuje fudbalski talenat. Još prije dvije godine Transfermarkt ga je uvrstio među 10 najvećih talenata tamošnjeg fudbala.

Amerikanci koji posljednjih decenija vrlo sistematski pristupaju razvoju soccera njegov talenat su naravno pokušali iskoristiti za jačanje svoje reprezentacije, pa je Bajraktarević već sa 18 godina već nastupio i za njihovu A reprezentaciju.

Da je u njegovom ipak srcu reprezentacija BiH dokazao je mnogo puta izjavama, a sada i fotografijom u dresu Edina Džeke koju je objavio upravo nakon što je sinoć debitovao sa istim tim Džekom.

A šta tek reći o video snimku gdje kao maleni dječak trčkara za loptom – pogađate ponovo u dresu Edina Džeke.

Fudbalski put Bajraktarevića

Rođen je 2005. godine, dvije godine prije debija Edina Džeke u dresu reprezentacije BiH, dakle u SAD-u. Prve fudbalske korake napravio je u SC Waukesha, a potom je igrao za mlađe selekcije Chicago Firea i Wave SC-a.

Od 2021. godine je u Akademiji Revs (Omladinski pogom New England Revolutionsa), a već u prvoj sezoni je počeo igrati za drugi tim Revolutionsa. U maju 2022. godine, sa svojih 17 godina, prebačen je u prvi tim New England Revolutionsa.

Već sa 19 godina ima 50 utakmica u prvom timu New Englanda, od toga 38 u MLS-u. Postigao je četiri gola i dodao četiri asistencije. Njegov tim je ove sezone nakon 26 kola na 12. mjestu (15 klubova) Istočne konferencije MLS-a.

Igrao za A reprezentaciju SAD-a

Prve kontakte sa Bosnom i Hercegovinom Bajraktarević je imao preko Zvjezdana Misimovića, ali i Reprezentacija.ba portala. No, kriza u reprezentaciji BiH u kojoj se posljednjih godina nije znalo ko pije, a ko plaća odgodila je njegov debi do dolaska novog rukovodstva reprezentacije.

Bila mi je čast igrati te utakmice, odrastao sam ovdje, ali ipak nisam ni zaboravio porijeklo. Odrastao sam u bosanskoj kući, kući u kojoj se njeguju naši običaji, već sa pet godina sam gledao Džekine utakmice, haha. Duboko u meni je Bosna i Hercegovina i svakako da bih volio jednog dana igrati za Zmajeve. Činim sve da budu sretni i ponosni na mene. Nakon rata iz Srebrenice su otišli prvo u Švicarsku, a onda 2001. su spakovali kofere i završili ovdje, u Americi. Nije im bilo lako u životu. Hvala im na svemu što su za mene uradili“, kazao je Bajraktarević 2023. godine za Reprezentacija.ba.

Bajraktarević je igrao za U19, U20, U23 i A reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država. Za A selekciju odigrao je jedan meč, na našu sreću prijateljski susret sa Slovenijom.

Na pomenutom debiju za SAD, Bajraktarević je nakon meča dao izjavu, a oko vrata je imao bosanski ljiljan.

“Iskreno, veoma sam ponosan što sam Bosanac. Igranje za nacionalni tim je definitivno nešto o čemu sanjam još dok sam bio mali“, riječi su Esmira iz jula.

Zabio je Nizozemcima koji ga aktivno prate

Brzonogi krilni igrač već je primjećen i u Europi jer je u decembru 2022. godine bio u AZ Alkmaaru na probi. Odigrao je nekoliko mečeva u U19 tim, a tada je postigao i nekoliko golova.

Navodno, Nizozemci ga nakon toga aktivno prate i nije isključen dolazak u Europu, pogotovo nakon sinoćnjeg nastupa.

Esmir Bajraktarević je trenutno po Transfermarktu procijenjen na 2 miliona eura, a samo prije devet mjeseci njegova vrijednost je iznosila 850.000 eura. Priliku za novi nastup imat će u utorak kada BiH gostuje Mađarskoj u okviru drugog kola Lige Nacija.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16