MLS liga se još uvijek ne može ubrajati među najbolje svjetske, ali ako se uzme u obzir novac koji SAD ulaže, te da su u njoj igrala imena poput Thierryja Henryja, Zlatana Ibrahimovića, Davida Beckhama…, onda svakako nije za potcjenjivanje.

U istočnoj konferenciji MLS lige danas glavnu riječ vodi New England Revolution iz predgrađa Bostona, a ono što privlači pozornost javnosti iz naše zemlje, jeste da dobrim rezultatima tog kluba doprinos daje i 18-godišnjak rodom iz Srebrenice Esmir Bajraktarević.

Da se možda radi o novom bosanskom čudu nagovijestio je i ugledni Transfermarkt koji je njegovo ime uvrstio na listu od deset talentovanih, mladih, igrača koje treba pratiti u MLS-u.

U posljednje četiri utakmice tri puta je bio u prvih 11 svoje ekipe, a zbog svoje pozicije krilnog napadača posebno je zanimljiv. Zbog nedostataka kvalitetnih rješenja na toj poziciji BiH već godinama kuburi sa lošom efikasnošću.

Odmah na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal uvjerili smo da se odlično govori naš. Kaže, zajedno sa bratom Osmanom i sestrom Elmom, odrastao je u kući u kojoj se njeguju bosanski običaji i da ustvari nikada nisu zaboravili odakle su došli. 

– Nije mala stvar biti u MLS-u. Kada sam shvatio da sam ustvari došao do ovog nivoa, pomislio sam ‘odlično, ali posao tek sada dolazi’. Klub je sjajan, kao i svi unutar, pomažu mi maksimalno da budem bolji iz dana u dan i da se ne opustim – priča nam mladi Bajraktarević koji je fudbal uskladio i sa školskim obavezama. 

Foto: New England

Bajraktarević je rođen 2005. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, u gradu Appleton. Sigurno je izuzetno zanimljiv igrač na poziciji koja je u modernom fudbalu često presudna u efikasnosti, a na kojoj je Bosna i Hercegovina već godinama deficitarna.

– Najviše volim igrati na poziciji desetke, ali jednako dobro mogu pokriti i desnu stranu. Opisao bih se kao fudbalera koji voli stvarati prilike za svoj tim. Volim situacije ‘jedan na jedan’ u kojima mogu driblati i napraviti razliku, dodaje.

Tokom prošle zime je trenirao i sa nizozemskim AZ Alkmaarom. Ukoliko nastavi u istom ritmu, vrlo brzo bi mogao završiti u nekoj od evropskih liga, upozoravaju na to i mediji u Americi.

– Zahvalan sam svom New Englandu na prilici da putujem u Nizozemsku i treniram sa AZ Alkmaarom koji u evropskim okvirima važi za veliki klub. Bilo je to savršeno skustvo za mene. Primijetio sam da akcenat stavljaju na mlade igrače i gaje stil koji mi odgovara. Ali, korak po korak, sada mi je jedini fokus na aktuelnom klubu i sezoni koji traje.

Ranije je igrao za mladu reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država. Ne krije da posjeduje bh. pasoš i da ima ambicije jednog dana igrati za zemlju u kojoj su rođeni njegovi roditelji.

– Bila mi je čast igrati te utakmice, odrastao sam ovdje, ali ipak nisam ni zaboravio porijeklo. Odrastao sam u bosanskoj kući, kući u kojoj se njeguju naši običaji, već sa pet godina sam gledao Džekine utakmice, haha. Duboko u meni je Bosna i Hercegovina i svakako da bih volio jednog dana igrati za Zmajeve.

Ukoliko bi došlo do kontakta, potom i nastupa, najviše bi ponosni bili Esmirovi roditelji koji su morali proći mnogo toga da bi danas on živio svoje snove.

– Činim sve da budu sretni i ponosni na mene. Nakon rata iz Srebrenice su otišli prvo u Švicarsku, a onda 2001. su spakovali kofere i završili ovdje, u Americi. Nije im bilo lako u životu. Hvala im na svemu što su za mene uradili, istakao je Bajraktarević na kraju razgovora za portal Reprezentacija.ba.

(Reprezentacija.ba)