Mjesec i pol dana prije početka Lige Nacija uz Sergeja Barbareza okupio se stručni štab fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Istina ne trenerski dio koji čine Zlatan Bajramović i Mirko Hrgović, nego onaj logistički gdje su najviše angažovani Emir Spahić kao direktor i Ninoslav Milenković i Saša Papac kao skauti.

Najvažnija tema je naravno sa kojim će igračima Bosna i Hercegovina ući u Ligu Nacija. Ovaj turnir je važan jer će koristiti kao prostor za početak uigravanja tima od kojeg se u budućnosti očekuju konkretni rezultati.

“Opet na terenu! Budi spreman, fokusiran” poručuju sloganima tipičnim za društvene mreže. Barbarez pokazuje i palac gore, ali ne otkriva lokaciju sastanka.

Pred njima je na stolu laptop sa grafičkim prikazom formacije, spiskovi reprezentacije iz prošlog ciklusa, te nove zabilješke. Prati se štura statistika igrača, ali i u suradnji sa klubovima prati njihov direktan učinak zabilježen preko prsluka koje nose tokom utakmica i treninga. Naravno slušaju se i savjeti i preporuke prijatelja.

Spahić na fotografiji sa ovog događaja priča na telefon, a nema sumnje da je u protekla tri mjeseca koliko je na funkciji obavio sate i sate razgovora. To potvrđuju novi igrači naše reprezentacije koje su pod zastavu BiH doveli Spahić i Barbarez: Katić, Radeljić, Gigović, Burnić… Kao nova imena očekuju se Karić iz Sturm Graza, Jašić iz Wolfsbergera, Bajraktarević iz New Englanda u SAD-u… Kontakt je potvrdio i 26-godišnji veznjak Bačke Topole Ifet Đakovac.

Oprezno je fotografija odabrana da ne otkrije puno detalja, a jedino što zapada za oko je da se na ekranu vidi formacija sa tri igrača u pozadini, kao i spisak sa utakmice iz prošlih kvalifikacija.

Spahić će se u ponedjeljak obratiti medijima u Sarajevu, zajedno sa novim selektorom U21 reprezentacije BiH Vinkom Marinovićem.

Minutaža kod selektora Sergeja Barbareza:

1. 180 minuta – Jusuf Gazibegović, Benjamin Tahirović
2. 179 minuta – Nikola Katić
3. 172 minute – Anel Ahmedhodžić
4. 171 minuta – Armin Gigović
5. 164 minute – Ermin Bičakčić, Ermedin Demirović
6. 157 minuta – Haris Hajradinović
7. 130 minuta – Dario Šarić
8. 97 minuta – Nihad Mujakić
9. 90 minuta – Nikola Vasilj, Kenan Pirić
10. 74 minute – Stjepan Radeljić
11. 50 minuta – Denis Huseinbašić
12. 31 minuta – Dženis Burnić
13. 25 minuta – Dennis Hadžikadunić
14. 16 minuta – Haris Tabaković
15. 9 minuta – Tarik Muharemović
16. 1 minuta – Madžid Šošić

(Reprezentacija.ba)