Selektor BiH Sergej Barbarez (52) govorio je na press konferenciji nakon duela Nizozemske i BiH u Eindhovenu.

Nizozemci su slavili sa 5:2, a Barbarez je na početku istakao da nije bilo sve kako smo zamislili.

“Malo s tom riječju… težak poraz. Možda malo imam problem. To je na kraju što svi trebamo da imamo. Znamo ko smo, šta smo i gdje i protiv koga smo igrali. Nije sve bilo kako smo zamislili i da nije sve bilo u redu, to znamo svi. Opet kažem, igrati protiv ovakve reprezentacije prvu utakmicu u Ligi Nacija, uz to u gostima nije lako. Vidio sam i po njihovom sastavu da su ozbiljno shvatili sve.

Nije sve bilo kako treba, pogotovo u početku utakmice gdje nam je falio u sredini terena dodir s protivničkim igračima. Nismo imali raspored igrača, stajali smo previše u prostoru i nismo bili agresivni u nekim situacijama. Ima to svoje i zašto i zato i ako je ikom išta na dušu staviti onda će to meni biti. “

Selektor se osvrnuo i na nastup Tahirovića.

“Vidite ovo, ja vjerujem svojim igračima i kroz njihov trening i kroz njihovo zalaganje, kroz razgovore, moram donijeti neke odluke. To je igrač koji će sigurno nama biti jedan od glavnih nositelja u budućnosti. Imamo igrača koji ne igraju, to nosi svoj teren, to znamo, ali ipak je bila ideja s njim startati i s Gigovićem. Ok, odradili smo kako smo odradili.

Mijenjali smo sistem, pokušali smo u drugom poluvremenu bolje da odigramo. Bilo je faza odličnih faza, dva puta vraćanja rezultatskog. Primiš tri gola u produžecima prvog i drugog poluvremena našim greškama, loptama koje imamo u nogama. To ne možete kriviti pojedinca ili sistem. To su individualne greške koje ovakve reprezentacije ne praštaju.

Selektor je odgovorio na pitanje da li je nečim zadovoljan i ima li plan za Mađarsku?

“Vidite šta znači igrati protiv takvih ekipa, kada oni imaju voljni momenat. Sigurno da ćemo i osvježiti ekipu. Nije lako igrati igračima koji ne igraju, koji nisu standardni i nemaju takmičarsku formu. Nešto ćemo uraditi. Večeras ćemo o tim stvarima razmišljati i analizirait utakmicu. Sigurno da će noć biti duga. Sutra ide fokus na Mađarsku.

Glava se diže gore. Težak i bolan poraz zbog individualnih grešaka. Da je utakmica završila 3:2, možda bi i drugačije pričali. Mijenjali smo dva puta sistem, pokušali smo s drugim napadačem. Nismo se bojali ući u rizik da bi se nešto uradilo. Moralo se mijenjati. Igrači koji su ušli su digli nivo. O tome ćemo voditi računa.

O nastupu Esmira Bajraktarevića?

“Pozitivno je ipak da oni sjede u kabini i da razmišljaju o ovim stvarima i da prihvataju da je bilo grešaka. Ponavljam po stoti put. Mi se nalazimo tu i nismo tu džaba. Ima tu stvari koje ne štimaju. Treba svemu vremena. Treća utakmica, 13 treninga smo imali. Sve te stvari imaju svoj danak kada igrate protiv ovakvih reprezentacija. Neki igrači su u odličnoj takmičarskoj formi. Ja bih bio zadnji koji bi njih prekrižio ili ne održao ono što sam obećao i što svi vide da će biti budućnost našeg fudbala.

Esmir sigurno zaslužuje pohvale. Trebao nam je u tom momentu igrač da napravi neku kreativnu stvar, da pokuša 1 na 1, da odigra muški, da centrira, da pogodi i da ima kvalitet za taj centaršut i dribling. Sigurno da će u budućnosti dobiti svoj prostor, ali ćemo mi paziti kako se to dalje razvija i da nema previše euforije sa neke strane.

Kako odigrati protiv Mađarske? Da li će biti promjena? Kakav je plan?

“Plan je da večeras se vratimo u hotel, da večeramo i da sjednemo ispred TV-a s cijelim stafom, našim analitičarima i da ovu utakmicu odradimo pošteno. Da budemo pravedni prema sebi i da priznamo šta smo dobro, a šta loše odradili. To je neki prvi plan. Da igrače vratimo u prvobitno stanje, da im vratimo energiju, da ih pripremimo i osvježimo.

Sigurno da je bilo nekih razmišljanja i prije golova da odmaramo. Nekada treba priznati i krenuti dalje. Rezultat je malo promijenio situaciju, pa smo krenuli ganjati rezultat i se nadati nečemu. Mislim da je to bilo opravdano poslije izmjene tri igrača i da smo se digli na zavidan nivo i s agresivnošću i sa sistemom.  Pred utakmicu ćemo odlučiti o promjenama. I umor čini svoje i vidjet ćemo i u razgovoru s igračima ćemo vidjeti šta i kako ćemo.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16