Gostovanja u Zenici fudbaleri decenijama prepričavaju kao izazovna. Kao što je NK Čelik na terenu uvijek bio žilav, takav mora biti i danas u svim ostalim segmentima van terena. Jer uz sve probleme koje ovaj klub ima, samo ih čini se ta osobina spašava, ali i vraća ka željenom cilju – povratku u stabilnost i u šampionat Bosne i Hercegovine.

Dolazak Ervina Zukanovića na mjesto trenera u štabu Darija Damjanovića nešto je više skrenuo pažnju javnosti na zenički klub, ali nedovoljno koliko Čelik zaslužuje.

Dok se klub priprema za domaću utakmicu u subotu protiv Jedinstva, o aktuelnim temama Denis Mušović predsjednik Upravnog odbora NK Čelik govori za Reprezentacija.ba.

Da se dotaknemo najaktuelnije teme. Ervin Zukanović u NK Čelik? Kako je došlo do toga?

Do kontakta je došlo preko zajedničkog poznanika koji je ujedno i prijatelj NK Čelik. Ervin Zukanović se nakon završetka nogometne karijere želi baviti trenerskim poslom, a u ovom momentu mu je neophodno iskustvo koje smo mu spremni ponuditi u našem stručnom štabu kojeg predvodi bivši reprezentativac Dario Damjanović.

Uvjereni smo da će nam Ervinovo bogato nogometno iskustvo mnogo donijeti, pogotovo kroz razvoj mladih igrača, a sigurni smo da kroz naš projekat i Ervin može mnogo naučiti, napredovati i spremati se za trenersku karijeru.

Jednostavno, postojao je obostrani interes za ovu saradnju, brzo smo se dogovorili, te smo sigurni da će i Čelik i Ervin imati višestruku korist od ove saradnje.

Čelik je danas u teškoj situaciji, ali ako gledamo sa distance, ipak u stabilnijoj i boljoj nego prije 4-5 godina? Da ipak krenemo od pozitive – šta su dobre stvari koje su urađene u klubu?

Klub je prije 4-5 godina bio praktički pred gašenjem, a danas je na pragu potpunog ozdravljenja jer se u proteklom periodu sanirala većina naslijeđenih dugovanja. Čelik je svakoga dana bliže konačnoj finansijskog stabilizaciji, a sve smo to uspjeli kroz potpis reprograma s Poreznom upravom FBiH koji finansira Grad Zenica, racionalno poslovanje, akviziranje brojnih sponzora, veliku pomoć navijača i simpatizera koji učestvuju u svim klupskim akcijama, te sportske uspjehe koji su nas pratili od odluke o ispadanju u najniži rang takmičenja. U posljednje vrijeme imamo čvrstu i stabilnu podršku Grada Zenica, što je uz predan rad Upravnog odbora i svih ljudi u Čeliku garancija svijetle budućnosti ovoga velikog kluba.

Šta su danas najveći problemi Čelika?

Najveći klupski problem je činjenica da je glavni račun još uvijek blokiran zbog čega je Čelik, za razliku od ostalih klubova u državi, uskraćen za značajnu finansijsku podršku sa viših nivoa vlasti i za sredstva koja ne može obezbijediti kroz brojne projekte za koje je uslov likvidan račun.

Uložili smo mnogo energije i novca za konačno rješenje tog pitanja, međutim moramo biti strpljivi još neko vrijeme.

Pored blokiranog računa, ono što opterećuje tekuće poslovanje i ostvarenje punog potencijala kluba su preostala dugovanja u iznosu od cca. 600.000 KM, te činjenica da klub nema vlastiti kamp za treniranje.

Denis Mušović, Foto: NK Čelik

Povratak u Premijer ligu BiH ujedno bi značio i stabilizaciju kluba, ali šta su prvi naredni koraci i ciljevi koje imate?

Cilj je da već u tekućoj sezoni odblokiramo račun i izmirimo što više preostalih dugovanja. Uvjereni smo da, ukoliko se sve posloži kako planiramo, već na zimu imamo znatno povoljniju finansijsku situaciju i da istaknemo ozbiljnu kandidaturu za povratak u Premijer ligu, potpuno finansijski i organizacijski oporavljeni, bez tereta iz prošlosti.

S druge strane, u aktivnim smo pregovorima s Gradom Zenica od kojeg očekujemo podršku pri dodjeli zemljišta namijenjenog za trening kamp što je preduslov za daljnji sportski razvoj svih nogometnih selekcija u našem klubu i ostvarenje dugoročnih sportskih ciljeva koje imamo, a to je svakako i povratak u vrh bosanskohercegovačkog fudbala i izlazak u evropsko takmičenje u dogledno vrijeme.

Puno se priča o odnosu kluba i društvene zajednice. Šta je ono gdje Čelik konretno i hitno treba podršku grada, ali i Federacije BiH?

Grad Zenica trenutno finansira reprogram poreskih dugovanja Čelika, plaća održavanje travnjaka na Bilinom polju, te pomaže klub sa otprilike jednu četvrtinu trenutnog klupskog budžeta, ali ćemo se svakako truditi da ta podrška bude još značajnija, pogotovo kako klub bude napredovao i u sportskom smislu.

Rak rana ovoga kluba je činjenica što nema apsolutno nikakvu podršku od Ze-Do kantona i Federacije BiH, što vjerujemo da će se uskoro promijeniti nakon predstojeće deblokade glavnog klupskog računa. Od Ze-Do kantona primarno očekujemo značajnu finansijsku podršku, po uzoru na onu koju uživaju ostali klubovi veličine i renomea Čelika, a od Federacije BiH infrastrukturnu podršku, prvenstveno kroz učešće u renovaciji Bilinog polja, a naknadno i u izgradnji trening kampa NK Čelik.

Foto: NK Čelik

Poruka za navijače Čelika?

Prije svega im se u ime kluba želim od srca zahvaliti što su naš 12. igrač u punom smislu, ne samo na utakmicama, nego i zbog činjenice što učestvuju u svim klupskim akcijama, volontiraju i finansijski podržavaju klub. S njima smo u stalnoj komunikaciji i neizmjerno smo ponosni na vezu koju Čelik danas ima sa svojim navijačima. Oni su, uz bogatu tradiciju koju ovaj klub ima, najveća snaga Čelika!

Poručujem im da nastave biti uz svoj Čelik, da prate aktuelnosti, posjećuju utakmice, da u skladu sa svojim kapacitetima doprinose oporavku i razvoju kluba, te da budu strpljivi još neko vrijeme dok ne završimo ono što smo zajednički s njima započeli u ljeto 2020. godine.

Zajedno smo prevazišli brojne izazove. Pred nama je još nekoliko prepreka koje moramo savladati nakon čega slijedi nagrada za strpljenje, odricanje i žrtvu koju su podnijeli da zajednički spasimo ovaj veliku klub.

Čelik u subotu 24. augusta dočekuje Jedinstvno na svom terenu od 20,00 sati.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16