Mlada reprezentacija Bosne i Hercegovina na posljednjim mečevima protiv Austrije i Francuske dobila je sedam novih igrača. Svi oni mogu igrati i naredne kvalifikacije.

Mladi Zmajevi su prije ova dva meča ostali bez šansi za plasman na prvenstvo, pa je novi-stari selektor Vinko Marinović (53) odlučio da priliku pruži mlađim igračima koji bi u narednim kvalifikacijama trebali činiti okosnicu U21 BiH.

Ukratko ih predstavljamo.

Kerim Alajbegović (16, Bayer Leverkusen) je najmlađi igrač koji je ikada debitovao za U21 BiH što potvrđuje da je trenutno najveći talenat našeg fudbala. Marinović mu je dao priliku u oba susreta, a 10-ka Bayera je debitovao protiv Austrije sa 16 godina, 11 mjeseci i 16 dana. Prethodno je nastupao za U15, U17 i U19 BiH. I za U17 BiH je debitovao vrlo mlad, sa 14 godina. Kerim trenutno nastupa za U19 tim Bayera, a na ljetnim pripremama je trenirao i sa prvim timom aktuelnog šampiona Njemačke. Čekaju ga utakmice omladinske Lige Šampiona jer je Bayer prvak Njemačke.

Kerim Alajbegović, Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Amar Ibrišimović (17, Wolfsburg) je drugi najmlađi debitant ikada za U21 BiH kada su u pitanju zvanične utakmice. Ibrišimović je debitovao za mlade Zmajeve protiv Austrije sa 17 godina, četiri mjeseca i 20 dana. Prethodno je nastupao za U15, U16, U17 i U19 BiH. Amar primarno igra na poziciji stopera, a po potrebi može pokriti i poziciju defanzivnog veznog. Trenutno igra za U19 tim Wolfsburga.

Stefan Marčetić (17, Borac) je debitovao za U21 BiH u utakmici protiv Austrije. Prethodno je nastupao za U17, U18 i U19 BiH. Napadač Borca je protekle sezone oduševio našu javnost kada je u Kupu BiH zabio dva fantastična gola protiv Sarajeva. Ove sezone je odigrao dvije utakmice u kvalif. za Ligu Šampiona te jedan meč u PL BiH.

Anes Čardaklija (19, GAIS) je debitovao za U21 BiH u utakmici protiv Austrije. Prethodno je nastupao za U18 i U19 Švedsku. Čardaklija igra na poziciji stopera, a ove sezone je odigrao 13 utakmica u najjačem rangu švedskog fudbala te jedan susret u Kupu Švedske.

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Senad Mustafić (19, Sturm) je debitovao za U21 BiH protiv Austrije. Prethodno je igrao za U19 BiH. Primarno igra na poziciji desnog beka, a po potrebi može igrati i na na poziciji desnog veznog. Prošao je kompletne pripreme za seniorskim timom Sturma, a trenutno igra standardno za rezervnu ekipu tima iz Graza u drugoj austrijskoj ligi.

Niko Kovač (19), Lecce) je debitovao za U21 BiH u duelu protiv Austrije. Prethodno je nastupao za U17 i U19 BiH. Primarna pozicija mu je defanzivni vezni, a može igrati i na poziciji centralnog veznog. Do jula ove godine igrao je za mlađe kategorije Eintracht Frankfurta, a zatim je potpisao za talijanski Lecce. Trenutno je član U20 tima Leccea.

Muamer Hamzić (19, Sarajevo) je debitovao za U21 BiH protiv Austrije. Prethodno je nastupao za U19 BiH. Član je seniorskog tima FK Sarajevo. Za tim sa Koševa je debitovao u julu ove godine protiv Trnave u duelu kvalif. za Konf. ligu. Proteklih sezona igrao je seniorski fudbal u Tekstilcu iz Dervente (Prva liga RS) i zeničkom Čeliku (Prva liga FBiH).

U21 BiH ima još jednu utakmicu u kvalifikacijama – u oktobru na svom terenu protiv Kipra.

(Reprezentacija.ba)