Danas je u Press Room-u stadiona “Rođeni” održana konferencija za medije na kojoj je Velež u prisustvu zamjenika predsjednika FK Velež gospodina Admira Rahimića, predstavio novog šefa stručnog štaba Rođenih, turskog stručnjaka Irfana Buza.

Zamjenik predsjednika Fudbalskog kluba Velež gospodin Admir Rahimić nije krio oduševljenje prilikom predstavljanja novog trenera.

“Mnogo sam ponosan sam što imamo mogućnost da radimo zajedno. U proteklom periodu imali smo intenzivne razgovore kroz koje smo stekli obostrano dobre dojmove, tako da o gospodinu Buzu i njegovim ambicijama mogu reći samo sve najbolje.

Posebno me je imponiralo to što gospodin Buz ima simpatije prema našem Klubu i našoj domovini, a što se tiče njegovih trenerskih kvaliteta o tome je zaista bespotrebno bilo šta komentarisati. Siguran sam da će naša saradnja biti uspješna i da smo angažmanom gospodina Buza napravili odličan izbor“ – istakao je Rahimić, prenosi zvanična stranica FK Velež.

Foto: FK Velež

Novi šef stručnog štaba Rođenih Irfan Buz nakon službenog predstavljanja istakao je prve dojmove po dolasku u Velež.

Mnogo sam sretan što sam dio ovako velikog Kluba kao što je Fudbalski klub Velež. Još kao desetogodišnjak pratio sam nastupe Veleža u europskim kupovima i zaista volim ovaj Klub sa bogatom historijom. Želim da kvalitetno radimo na svakom treningu i da zajedničkim snagama gradimo sve jači i jači Velež“, istakao je Buz.

Iz Veleža su dodali da su sa Buzom u Mostar stigli i njegovi pomoćnici, odnosno dva pomoćna trenera, kondicioni trener, kao i stručnjak za video analizu.

Inačem, Buz rođen je 15. aprila 1967. godine u Istanbulu. Već sa četiri godine odlazi u Njemačku gdje kasnije i započinje svoju fudbalsku karijeru. Nakon što je u njemačkoj sakupljao vrijedno igračko iskustvo, karijeru nastavlja u Turskoj gdje nastupa za nekoliko tadašnjih Superligaških timova.

Foto: FK Velež

Po okončanju karijere aktivnog fudbalera posvetio se edukaciji za trenera završivši prestižnu njemačku Hennef Sport Akademiju. Nedugo potom postaje trener u omladinskim kategorijama Reprezentacije Njemačke da bi, nakon 8 godina uspješnog rada u redovima „Elf-a“, 2009. godine preuzeo ekipu SpVg Otpe kao glavni trener, te predvodio ovaj klub u naredne četiri godine. 2013. godine preuzima ulogu glavnog trenera u FC Iserlohn.

Sezona 2016/17 je možda i sezona koja je obilježila njegovu dosadašnju trenersku karijeru. U toj sezoni, predvodeći turskog drugoligaša Yeni Malatyaspor, sa ekipom koja je imala najmanji budžet u drugom rangu turskog fudbala uspio je osvojiti šampionsku titulu i tako izboriti plasman u Super ligu Turske. Iste godine proglašen je za najboljeg trenera turske lige.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16