Kada je voljom kuglica žrijeb spojio Velež i Inter d'Escaldesa iz Andore, svi su Rođene već vidjeli u drugom kolu, čekao se meč s AEK-om kojeg su već imali prilike eliminisati pod vodstvom Feđe Dudića.

Rezultat u prvoj utakmici protiv Intera nije bio baš onakav kakav su priželjkivali, ali je bio aktivan, imali su šta da traže u revanšu. Barem se tako činilo. Umjesto pobjede i prolaza na kraju su izabranici Damira Čanadija dobili pet komada i tako završili svoj put u Evropi na sramotan način. Slobodno se može kazati da je to i jedna od najvećih sramota u historiji bosanskohercegovačkog fudbala.

Posljednjih dana burno je u Veleža. Prisutne su brojne kritike i špekulacije o mogućim ostavkama u Upravnom odboru i raskidima ugovora sa igračima. Šta je od svega toga istina – pitali smo upravo prvog čovjeka kluba Senada Kevelja koji je i dalje vruće glave nakon blamaže.

– Totalno sam razočaran. U posljednje vrijeme suočavali smo se sa brojnim pehovima, situacijama na koje nismo mogli utjecati poput odlaska trenera, ali bez obzira na sve, ovo je sramota. Ko je kriv? Onaj ko vodi sportski segment. Trener će podnijeti izvještaj Upravi koja će ga razmotriti, a onda ćemo vidjeti koji su to sljedeći koraci. Morat će se detektovati krivci za loš rezultat i predložiti mjere. Tražit ćemo da se Skupština očituje i o samoj Upravi, odnosno da se izglasa povjerenje ili nepovjerenje. Podnijet će se također izvještaj za ovih 18 mjeseci koliko smo tu – kaže Kevelj u razgovoru za Reprezentacija.ba.

U proteklih 18 mjeseci je mnogo toga urađeno, podsjeća Kevelj, kojeg su pogodili naročito komentari da je utakmica u Andori prodana.

– Znam koliko smo emotivno vezani za Velež i onda kada pročitate tako nešto… Nemam riječi. Izgubi čovjek vjeru u ljude, u sport, u sve. Što se tiče posla koji smo uradili u proteklom periodu, mogu kazati da u klubu sve funkcioniše besprijekorno i da nema problema ni u jednom segmentu. Igračima smo sve osigurali, plaća za prošli mjesec bila je 10. jula, ništa ne kasni. Ne mogu još davati i golove. Treba istaknuti i da smo jedini klub u državi koji radi u dva pravca – razvijamo sportski i infrastrukturni dio, i na to sve nemamo finansijskih problema. Ako dođe trenutak da idemo, projekti koje radimo će ostati iza nas.

Ne krije da je Velež mnogo poremetio odlazak “emotivno ispražnjenog” Deana Klafurića koji je vrlo brzo nakon toga u Srbiji preuzeo TSC.

– Naravno da nam je to napravilo štetu, pogotovo jer je na dan priprema rekao da više ne može voditi klub. Danas vi za deset dana ne možete naći kvalitetnog keramičara ili električara, kamoli vrhunskog trenera. Gledajući CV i klubove koje je vodio, odlučili smo se za Damira Čanadija, a je li to bio dobar izbor ili ne – pokazat će vrijeme. Vjerovali smo tada, vjerujemo i sada da jeste i nadam se da ćemo ovu krizu prevazići. I u novoj sezoni ciljevi Veleža se odnose na vrh tabele. Imperativ je ponovo se plasirati u Evropu, poručio je Senad Kevelj na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.  

(Reprezentacija.ba)