Pokazalo se da svaki sistem, čak i jedan od najsavršenijih koji je u evropskom fudbalu postavio Red Bull Salzburg, ima svoje mane. Jednostavno, ulažu i drugi, traže način da vam stanu na kraj. Poslije 10 godina tako je imperiju “Bikova” uspio da sruši Sturm iz Graza kojem je to bio četvrti naslov u klupskoj historiji.

Zanimljivo, dva su crno-bijeli osvojili kada ih je s klupe predvodio legendarni Ivica Osim, zatim ih je s desetkom na leđima do titule predvodio Samir Muratović, a sada je jedan od glavnih igrača u timu bio Jusuf Gazibegović.

Sezona u kojoj je sa 57 utakmica bio bh. fudbaler sa najviše mečeva u nogama, je sezona snova za sjajnog reprezentativca naše zemlje koji je prije toga osvojio i Kup Austrije.

Austrijance interesuje koliko će još dugo Gazibegović nositi dres Sturma. Nije tajna da su brojni klubovi slali upite za njegov igrački karton, ispipavali teren, međutim njemu se ne žuri. Razmišlja pametno, čvrsto je na zemlji…  

Foto: Sturm Graz

– Nakon ovako uspješne sezone te priče su sasvim normalne. Da, bilo je upita od strane određenih klubova, ali nema smisla ići po svaku cijenu. Pogotovo sada kada je Sturm izborio Ligu prvaka o kojoj mašta skoro svaki fudbaler. Bilo bi dobro pokazati se na najvećem nivou, onda bih još više skrenuo pažnju na sebe – kaže Gazibegović za Reprezentacija.ba portal.

I u narednoj sezoni Sturm će, kaže Gazibegović, imati najveće ambicije.

– Osjećam se jako dobro, jedva čekam da sezona počne. Ciljevi? Najveći. Želimo se opet boriti za titulu, kup, bilo bi sjajno ponoviti ovaj uspjeh i ujedno pokazati da nismo tek tako u Ligi prvaka. Sturm ima kvalitet. U Austriji do prije nekoliko mjeseci niko nije vjerovao da mi možemo prekinuti dominaciju Red Bull Salzburga, smatrali su to čudom, a to što smo napravili zapravo je pokazatelj koliko se u klubu dobro radi. Ovdje se mnogo priča i o novom stadionu koji bi mogli napraviti. Trenutno grad nije baš posve za to, međutim ovdje su svi ludi za klubom i fudbalom, vjerujem da će se morati naći neko rješenje.

Foto: Sturm

Kojim se jezikom priča u svlačionici? Samo s područja Balkana u Sturmu je danas skoro deset fudbalera, a uz Gazibegovića tu je još nekoliko njih koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

– Haha, da, baš nas ima. Baš je skoro iz Darmstadta stigao Emir Karić koji se brzo uklopio i koji će uskoro zaigrati i za našu reprezentaciju. Njega poznajem još iz vremena kada je bio u Salzburgu. Sigurno je kvalitetan igrač, ima dobru lijevu nogu, bit će svakako od pomoći ove sezone. Pričali smo i o reprezentaciji, baš se vidi da mu je drago što će obući naš dres, doslovno jedva čeka.

Gazibegović je “upozorio” čelnike N/FSBiH da obrate pažnju i na druge njegove saigrače.

– Odličan je i Arjan Malić, pokazao je u zadnjim utakmicama da ima kvalitet, a tu je i Mika Biereth koji je došao iz Arsenala. Iako igra za mladu reprezentaciju Danske, njegova majka je iz Sarajeva, imao sam je priliku upoznati kada je bila kod njega u posjeti i imam osjećaj da bi joj bilo drago kada bi on zaigrao za Bosnu i Hercegovinu. Razumije li naš? Razumije, ali ne priča baš najbolje. Ma, ne mora ni pričati, treba nam da igra fudbal – kaže uz smijeh Gazibegović.

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Za Gazibegovića će saigrači reći kako je dobri duh svlačionice i igrač kojem je reprezentacija ispred svega. Mnogo ga cijeni i selektor Barbarez.

– Osjeti se nova energija kako je došao Barbarez. Svi znamo ko je on, kako se borio za bh. grb, a ne treba trošiti riječi ni na njegove saradnike. Svi su bili odlični igrači. Znaju kako treba s nama, kako da nas motivišu, kako da daju tačno ono što nam nedostaje pred utakmicu. Ja sam uvjeren da dolaze bolji dani za našu reprezentaciju, jer imamo ogroman potencijal, pogledajte koliko mladih igrača igra u velikim klubovima… I posebno bih istaknuo još nešto. Kada smo izgubili od Italije, otišli smo do navijača i osjetili jednu veliku podršku, blizinu s njima, totalno drugu atmosferu. Nadam se da će od utakmice do utakmice to sve biti bolje i bolje, istakao je Gazibegović.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16