Ninoslav Milenković (46) biće desna ruka Sergeju Barbarezu, a javnost ga je proteklih dana već vidjela na terenu sa selektorom dok su u Njemačkoj i Nizozemskoj uživo gledali utakmice naših Zmajeva.

Iako trenerski posao danas iziskuje širok spektar znanja i iskustava, od poznavanja digitalnih tehnologija, pa do mnogih drugih praktičnih elemenata – nema sumnje Milenkovićev angažman je sjajan potez. Jer malo ko zaslužuje da bude dio reprezentacije BiH kao on.

Ovaj rođeni Srbijanac čak i više od Barbareza, ali i kolege Emira Spahića, svojim primjerom može igračima biti uzor odnosa prema dresu BiH.

Iako Milenković sa 15 nastupa, često i krnjave minutaže, nije ušao u zlatne statistike reprezentacije BiH – on uistinu zaslužuje svaku simpatiju koju naši navijači i sportska javnost imaju prema njemu.

Jer Milenković u igračko vrijeme nije samo svojom markantnom dugom kosom podsjećao na super junake. On je svoje pravo hrabro srce stavio na raspolaganje BiH kada je bilo, prvom njemu, najteže.

One mlađe treba podsjetiti kako su 2005. godine SCG (Srbija i Crna Gora) i BiH igrale u Beogradu odlučujuću utakmicu za plasman na SP 2006.

U atmosferi linča neki igrači rođeni u BiH, koji su tada nastupali u Srbiji, od straha su odbili da igraju tu utakmicu. Čak su dobili i zdravstvene probleme.

Ali ne i glavni junak ove priče Ninoslav Milenković koji je iako rođen i odrastao u Srbiji – bez dileme i hrabro izašao na teren Marakane i uprkos svim realnim rizicima – muški obavio svoj zadatak.

Kakve bi sve probleme samo imala njegova porodica u Srbiji da je BiH pobijedila u ovom meču znao je samo Nino, ali ostaje samo ono – da je zasluženo dobio titulu “hrabro srce” koja će ostati zapisana u vječnosti.

Ako bi se bavili zvaničnom biografijom, ona kaže sljedeće. Ninoslav Milenković je rođen 1977. godine u Subotici, igrao je lijevog beka ili stopera. Seniorski fudbal počeo je igrati u Mladost iz Lučana, a potom je uslijedila zanimljiva karijera u kojoj je igrao ukupno u deset država.

Nosio je dresove Torshavna, Dynamo Dresdena, Jugesheima, Hajduk Kule, Leotara, Liersea, Beerschota, Sint-Truidena, Sarajeva, Panseirraikosa, Paralimnioua, QD Jonoona, Istre, Doxe i ponovo Panseirraikosa u kojem je 2014. godine završio karijeru.

Upravo je dolazak u tada šampionski Leotar bio odskočnica za ulazak u bh. tim.

U trenerskim vodama nije bio. Šest mjeseci je bio tehnički direktor Apollon Pontoua, grčkog drugoligaša. Milenković je 2019. godine stekao UEFA Pro licencu u Centru za edukaciju FS BiH, a stažiranje je obavio u grčkom PAOK-u.

Milenković je još 2021. godine javno govorio kako bi dolazak Sergeja Barbareza na mjesto selektora ujedinio bh. javnost i da bi Barbarez bio dobro rješenje.

(Reprezentacija.ba)