Direktor reprezentacije BiH Emir Spahić (43) je na današnjoj press konferenciji odgovarao na pitanja novinara.

Novi selektor BiH Sergej Barbarez (52) jer objavio spisak igrača za duele sa Engleskom i Italijom, a pozvano je šest debitanata.

Nikola Katić, Armin Gigović, Stjepan Radeljić, Osman Hadžikić, Dženis Burnić te David Vuković.

Da li svi debitanti imaju naše sportsko državljanstvo i da li će moći igrati za BiH u naredne dvije utakmice?

“Imamo novih imena. Većinu njih smo izvukli iz tih reprezentacija gdje su odrastali. Zadnjih mjesec dana smo radili na papirologiji da promijene državljanstvo. Svi spomenuti igrači su dobili potrebnu dokumentaciju i bit će na raspolaganju za naredne utakmice“, kazao je Spahić.

O Gigoviću?

U prošlosti smo ga spominjali više puta. Prvi put kada samo ga nazvali nakon našeg imenovanja, njegov otac i on su bili oduševljeni. Bilo je teško i tek danas samo dobili potvrdu švedskog državljanstva za njega. Nisu nam se javljali zadnjih 10 dana. Onda je on sam napravio veliki pritisak na ljude iz Saveza i poslali su nam papir koji treba.

Zašto nema Đurića?

“Pratili smo ga. On nas je zadužio, ali se zahvalio i prije mene i rekao da se okreće klupskom poslu. Jednostavno nema snage da igra na dva fronta. Mislim da je tu sva priča završena.”

Koliko je bilo teško privoliti nove igrače da zaigraju za BiH? Jesu li vam interesantni igrači poput Bajraktarevića iz MLS-a i slično?

“Gigovića sam spomenuo jer se dovodio u prethodnom periodu u vezu sa našom selekcijom. Slično je bilo i sa Katićem. Zaista njihova reakcija je bila fantastična kada smo ih nazvali. To nam je dalo krila i da nastavimo posao. Katić je igrao za Hrvatsku jedan prijateljski meč. Prvi telefonski poziv nam je dao odmah neki elan. Iznenadio se i pitao me da li je ovo sigurno. Ja sam mu rekao da je iskreno i da ću pokušati završiti sve što je moguće prije. On je uspio srediti većinu papirologije. Imamo mnogo igrača koje pokušavamo dovesti u A selekciju, ali i U21, U19 i U17. Mislim da je to normalno rješenje. Ja sam zahvalan Savezu i ljudima ovdje jer me prate u ovome i olakšavaju mi mnogo toga. Uvjeren sam da ćemo ‘uloviti’ još igrača koji su nam zanimljivi i za A selekciju i za mlađe.

Imamo dva beka reprezentaciji. Da li ste razgovarali sa Adisom Jašićem? Da li je u planu reprezentacije?

“Jašića nisam kontaktirao, ali je jedan od prvih igrača za koje smo dobili da lobiramo za njega. Svi će biti na platformi i sve ćemo pratiti. Bio bih najsretniji kada bi mogli dovesti sve igrače koje ‘pikiramo’. Moramo biti realno jer i ostali Savezi rade isti posao. To su naša djeca i tu ćemo tražiti mogućnost i šansu da ih privolimo da igraju za BiH. Da pričamo s njima i da razgovaramo s njihovim porodicama.

Šta je presudilo da novi igrači prihvate poziv? Da li možda što su ih zvali Sergej Barbarez i Emir Spahić?

“Mi kada smo ih zvali, a zvali smo ih sve, i spomenuli reprezentaciju, oni su odmah bili tu. Njihova želja da zaigraju za reprezentaciju postoji odavno. Da se razumijemo, svi smo mi profitirali od reprezentacije. Ja sam napravio najveće transfere kada sam bio najbolji u reprezentaciji. Svima je reprezentacija odskočna daska za veći korak u karijeri. Zato su potrebni i dobri rezultati sa reprezentacijom.

Igrači vam mogu odgovoriti koliku je ulogu igrali to što smo ih mi nazvali. Nas je oduševila njihova reakcija, ali su oduševljeni bili selektor i pomoćnici. Možete misliti kako je meni bilo. Ok, Katić mi je mogao to reći jer sam direktno otišao da ga vidim i da popričamo jer sam o njemu dobio sve najbolje informacije. Selektor i pomoćnici su obilazili druge igrače. Od svih smo dobili odličnu reakciju i oduševljenje i to je nama dovoljno. Kakvi će biti, to ne znam. Vidjet ćemo kako će to sve izgledati. Moramo biti realni i objektivni. Neće biti lagan posao.Ako neko misli drugačije, onda se stvarno vara. Idemo srcem, kako je i selektor rekao, i onaj ko bude htio, on će biti tu i zadržat će se onoliko koliko bude odgovarao zadacima.”

(Reprezentacija.ba)