Amar Dedić u kratkom periodu postao je miljenik navijača Bosne i Hercegovine. Osim vrhunskim fubalskim kvalitetama, Dedić se izdvaja i cjelokupnim odnosom prema reprezentaciji. Osim odgoja koji se nosi iz kuće, sigurno da je za to zaslužna i njegova baza Red Bull Salzburg.

Ovaj klub je kroz posljednje dvije decenije postao baza za stvaranje elitnih fudbalera – kako po fudbalskim, tako i po svim drugim profesionalnim i privatnim kvalitetama.

Prvo ime ove plejade je Haaland, a veliku karijeru u Salzburgu sanja još jedan mladi talenat koji je strpljivo čekao poziv Bosne i Hercegovine, te ga ove godine prvi put i dobio.

Riječ je o 15-godišnjem veznom igraču Milošu Stojanoviću koji se nedavno našao na spisku Čedomira Ćuluma selektora U15 BiH i tako ostvario san.

Foto: Salzburg

Baš kao i Dedić, ni Stojanović nije od najmlađih dana imao dilemu da li će igrati za BiH.

„Nisam nikada imao dilemu za koju reprezentaciju igrati. Znam da je vrlo teško selektorima imati uvid u sve naše igrače vani, pa sam bez obzira na neke upite i kontakte strpljivo čekao svoju šansu da zaigram u dresu BiH i onda je došao najveći dan u mojoj karijeri – iz kluba su mi javili da je stigao poziv od selektora Ćuluma. Ne znam da li sam bio ja sretniji, ili roditelji i brat ili djed koji me kasnije i odveo na okupljanje…“ priča nam Miloš.

Da se vratimo na tvoj klub – glasi za jedan od najboljih kada su standardi rada u pitanju?

„Globalno je poznato u kakvim uslovima infrastrukture i stručnosti radi Red Bull Salzburg. Biti dio takvog kluba velika je čast, ali i odgovornost – jer želite svojim radom vratiti sve ono što vam klub nudi. Amar Dedić je velika zvijezda ovdje i meni on predstavlja zlatan primjer kako raditi i razmišljati. Nismo se još sreli, ali siguran sam da će biti prilike. Obojica smo „zemljaci“, moji su porijeklom iz Živinica, on je iz okoline Gračanice“  priča nam Stojanović.

Profil Miloša Stojanovića na scout.reprezentacija.ba

Za Bosnu i Hercegovinu si odigrao samo nekoliko minuta, ali se u par navrata sa naše klupe čulo „bravo Miloše“? Kakvi su utisci, igrači iz uređenih klubova se nekada razočaraju infrastrukturom u BiH?

„Pa ne znam otkud takvi komentari, jer ako krenemo od samog trening kampa on je po standardu kakve imaju i veliki klubovi i reprezentacije. Ako govorimo o radu selektora Čedomira Ćuluma i njegovog cijelog tima, kao i predstavnika saveza – i to je na najvišemnivou. Na kraju moram reći da su saigrači u ekipi također odlični i vjerujem da su odnosi možda čak i bolji nego u stranim ekipama. Tako da mogu reći samo najbolje. Kada je riječ o minutama i onome što se čulo sa naše klupe, godi svaka pohvala, ali meni je reprezentacija prije svega velika obaveza da ono najbolje što imam napravim upravo u našem dresu“ ponosno govori veznjak Salzburga.

Foto: Salzburg

Da te malo bolje predstavimo navijačima, koju poziciju igraš? Imaš li nekog uzora?

“Pa moj uzor je Toni Kroos, i upravo igram poziciju centralnog veznog igrača. Neki kažu da po mirnoći igranja, sigurnosti lopte malo podsjećam na njega. Nedavno smo imali u klubu i medicinska mjerenja koja predviđaju fizičke predispozicije igrača do izlaska iz puberteta i faze rasta, pa me obradovalo da sam po toj perspektivi isto sličan Kroosu. Ne bunim se, neka ide u njegovom pravcu” kaže nasmijani Miloš.

Tebe smatraju velikim talentom u Salzburgu, ali čujemo da i tvoj brat Lazar ima već pohvale.

„Lazar je golman i napreduje iz dana u dan. Inače je 2013. godište. Sigurno da i on sanja o karijeri u Red Bull Salzburgu, te dresu Bosne i Hercegovine. Neka radi najbolje što može i bude pošten – to je jedini recept za uspjeh“

(Reprezentacija.ba)