Zvjezdan Misimović se nije mnogo oglašavao otkako je na novoj funkciji. Nakon što je kao sportski direktor reprezentacije brojne igrače “vrbovao” da igraju za Zmajeve, danas je u ulozi savjetnika Vice Zeljkovića i neko čija riječ pri donošenju odluka i dalje ima veliku težinu.

Razgovor sa legendarnom desetkom reprezentacije otvorili smo upravo posljednjim dešavanjima, odnosno utakmicama Lige nacija protiv Nizozemske i Mađarske, kao i “slučajem” Ahmedhodžić koji se ponavljao upravo i u Misimovićevo vrijeme.

 Utakmica sa Nizozemskom je bila, hajmo reći, očekivana. Oni su druga dimenzija naspram nas. Bili su dominantni, stvorili su brojne šuteve, ali ako nešto možemo izdvojiti kao pozitivno – onda je to naša efikasnost. Od četiri šuta prema golu, dva su završila u mreži. Protiv Mađarske se vidjelo da ni mi ni oni nisu imali pretjerano samopouzdanja poslije teških poraza, igralo se nekako na sigurno, mada su Mađari imali vćeu inicijativu. Fenomenalan dan je imao Vasilj koji nas je spasio u nekoliko navrata – javio se Misimović za Reprezentacija.ba portal.

Ono što je bilo vidljivo, jeste da je u veznom redu nedostajalo hrabrosti i profil fudbalera kakav je svojedobno bio Misimović. Od 2014. se traži prava desetka…

– Da, vidjelo se da je nedostajalo hrabrosti, možda i zbog tog prevelikog respekta. E, sad, nedostaje li prava desetka ili ne, ne znam šta bih rekao, ima dosta danas ekipa koje igraju i bez toga. Ali, svakako da nedostaje tip igrača koji bi uzeo loptu u svoje noge, smirio je, koji osjeća igru i koji je može povezati prema naprijed. To je po meni kvalitet. Trebalo nam je više posjeta i više akcija prema naprijed, dodaje Misimović.

Iako Barbarez i dalje čeka na prvu pobjedu u ulozi selektora, evidentno je da uživa podršku javnosti i da strpljenje dugo nije bilo veće.

– Krenuo je s tri poraza i remijem, ali vidimo da ga navijači podržavaju i da imaju strpljenja, što kod prošlih selektora nije bio slučaj. Znači to dosta, naravno, pogotovo cijeloj ekipi. Ranije se čekalo samo nešto loše da se negativno piše. Ali, kao i svemu, na kraju će najviše gledati rezutlat.

Nezaobilazna tema je bio svakako Anel Ahmedhodžić koji je odlukom novog sportskog direktora odstranjen. Ni njemu nije lako, kaže Misimović, ali naglašava da duh reprezentacije ne smije nikada da trpi zbog pojedinca.

– Kada smo ga mi ranije odlučili da suspendujemo, u medijima se stvorio tzv. hajp, napadali su nas kako to možemo uraditi i slično. Te nesuglasice su se uspjele ispeglati, ali se ponavljaju. Šta se ovaj put tačno desilo, nemam informaciju, ali je sigurno Anel naš najkvalitetniji štoper i šteta je što što neće više biti tu. U jednu ruku ga i mogu razumjeti. Osjetio sam na svojoj koži kako je to kada porodicu vrijeđaju, kada supruga dobija svakve prijetnje, psovke… To je dno dna. Porodica se nikada smije uvlačiti, ma šta god bilo u pitanju.

Upravo je zbog tih prijetnji Misimović na kraju i osjetio kako je vrijeme da se malo povuče. Ponosan je na sve ono što je uradio kao sportski direktor, a upravo je on bio i prvi čovjek koji je stupio u kontakt sa golobradim Esmirom Bajraktarevićem koji je brzo osvojio simpatije naših navijača.

– Još prije godinu i pol dana smo krenuli u tu proceduru oko promjene sportskog državljanstva. U to vrijeme je njemu bilo ponuđeno da najprije odigra nekoliko utakmica za mladu reprezentaicju, ipak je tada imao oko 17 godina… Sretan sam zbog njega i drago mi je kada vidim sve te mlade momke da igraju za našu državu. Žalim li za nekim? Sad ste me malo zatekli. Mnoge sam zvao da igraju za BiH. Sjećam se da je jedan od njih i Jan-Carlo Simić koji je bio u Milanu, a tada je igrao za U15 Stuttgarta. Već tada je jasno dao do znanja da je njegov izbor Srbija.

U kontaktu je Misimović sa mnogim fudbalerom. Raduje ga što se Pjanić vraća na teren prelaskom u CSKA, a ohrabruju i sjajne igre Demirovića za Stuttgart.

Čujem se s Pjanićem, rekao mi je da ima ta opcija za CSKA. Očito je odlučio da nastavi igrati, što me raduje, o njegovim kvalitetama je suvišno pričati. A ni ta ruska liga, vjerujte, nije nimalo loša. Što se tiče Demirovića, krenuo je dobro, taj prelazak u Stuttgart je svakako korak naprijed s obzirom da su u Ligi prvaka. Samo da nastavi ovako, poručio je Misimović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)