Slovenija je jedna od senzacija Europskog prvenstva. U Deželi slave uspjeh Matjaža Keka i njegove družine koja je s tri remija prošla u nokaut-fazu kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije na turniru, i to po prvi put u svojoj historiji, a ako pitate Zlatka Dedića – ovaj uspjeh nije iznenađenje.

Bišćanin koji je za Sloveniju odigrao gotovo 50 utakmica imao je priliku da sve dosadašnje duele na Europskom prvenstvu odgleda s tribina. Javio nam se upravo iz Njemačke.

Svega desetak minuta vožnje njegov dom u Frankfurtu je udaljen od stadiona na kojem će se Slovenija sastati sa Portugalom u okviru osmine finala.

“Za mene ovaj rezultat nije iznenađenje. Još od utakmice protiv Norveške u Ligi nacija vidjelo se da reprezentacija ima sve potrebno za uspjeh, prije svega, hijerarhiju u momčadi, sjajnog golmana, napadača… Svjetske zvijezde. Samo je trebalo to posložiti i da svako ko dobije šansu pruži svoj maksimum. Danas kao rezultat imamo upravo ovo. Sada neka se dečki odmore i bude koncentrisani. Sigurno nisu rekli posljednju riječ“, kaže ponosni Zlatko Dedić na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

SARAĐIVAO JE SA KEKOM

Kakav je Matjaž Kek kao trener zna vrlo dobro. Upravo je on bio selektor i kada je Dedić 2009. godine svojim golom protiv Rusije osigurao Sloveniji plasman na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici.

“Govorimo o čovjeku sa velikim iskustvom. I sa mojom generacijom je došao do velikog rezultata, a što je zanimljivo, Slovenija danas igra u istoj formaciji kao i tada. Šta se promijenilo? Dobra stvar je što danas u stručnom štabu također ima poznatih imena kao što je, recimo, Boštjan Cesar. Došlo je ‘friško’ znanje, dečki koji su igrali na visokom nivou i sarađivali sa velikim trenerom. Dakle, Kek i taj novi vjetar donijeli su tačku na i koja je bila potrebna za rezultat. No, nije bilo lako. U fudbalu treba zaslužiti sreću. Mi je nismo imali protiv Srbije, ali vratilo se protiv Engleske. Možemo biti zadovoljni i ponosni.

Sve tri utakmice, s Danskom, Srbijom i Engleskom, odgledao je s tribina.

“I moji prijatelji iz Njemačke su pozitivno iznenađeni igrom Slovenije. Baš sam dobio puno poruka. Posebno je jako lijepo vidjeti na hiljade slovenskih navijača kako se raduju uspjesima reprezentacije, koji su prošli veliki put da bi bodrili dečke. Tek će ‘pakao’ biti protiv Portugala. Baš me zanima kako će izgledati ta utakmica, vjerujem da dečki mogu pomjeriti granicu još, ali nije razočarenje ni ako izgubimo. Od stadiona inače živim 12 minuta vožnje, haha, najavilo se puno gostiju.”

S PRIJATELJEM ZASTUPA NAJVEĆU SLOVENSKU ZVIJEZDU

Fudbalski dani danas su iza Dedića. U međuvremenu započeo je novi život, onaj menadžerski, a jedan od igrača o kojem vodi brigu s partnerima je Benjamin Šeško. Ujedno i najveća fudbalska slovenska zvijezda.

“Agenciju je osnovao Elvis Bašanović, moj prijatelj iz djetinstva, znamo se doslovno cijeli život. Kao djeca smo nekada spavali i u istoj sobi. Kontakt nismo izgubili ni kasnije kada sam postao profesionalni fudbaler, a nakon završetka karijere, odlučili smo da udružimo snage i pokušamo pomoći što je više moguće fudbalerima da ostvare svoje snove. Za sada ide dobro. Da, Šeško je jedan od igrača u našoj agenciji u kojoj ima još dosta njih za koje vjerujemo da će za koju godinu biti na tom nivou. Ovo je jako interesantan, ali ujedno i odgovoran posao. Da je lako, mogao bi ga svako raditi.

I dok u Sloveniji slave, veliko je razočarenje u Hrvatskoj i puno upiranja prstom kako bi se otkrilo ko je kriv što su stvari krenule po zlu.

“Trudio sam se gledati i njihove utakmice. Šta reći? Napredak su izgubili u utakmici protiv Albanije, vidjelo se da nisu na sto posto, dok je protiv Italije to izgledalo daleko bolje uprkos tome što su se nakon gola povukli i prepustili njima igru. Znamo da Italijani imaju kvalitet da u svakom trenutku mogu dati gol, ali baš da se to desi u zadnjim sekundama utakmice… Baš peh. To je generacija koja je posljednjih godina napravila velike rezultate. Takve stvari se dešavaju. Važno je samo izvući pouku.

S druge strane, nastup na Evropskom prvenstvu i dalje je samo san za Dedićevu rodnu Bosnu i Hercegovinu.

“Čujem se često sa Zvjezdanom Misimovićem. Daleko sam da bih mogao detaljnije analizirati šta je problem Bosne i Hercegovine, zašto je nema na velikim takmičenjima, iako ima nevjerovatno kvalitetne igrače u svojim redovima. Ne znam… Srčano se nadam da će se to promijeniti. Volio bih, ipak sam tu rođen, moji roditelji su iz Bihaća“, istakao je Dedić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)