“Dragulj sa dinamitskom nogom. Čelnici Intera su uvjereni – Alem Nezirević (20) je vrijedna investicija za budućnost”.

Tim riječima je ugledni italijanski list Gazzetta dello Sport prošle godine predstavio mladog i talentovanog desnog beka porijeklom iz BiH koji je među Nerazzurre došao iz Švedske. Već je Nezirević imao priliku da trenira i sa prvim timom Intera, nagovještavao se i njegov debi do kraja sezone, ali sve su usporile povrede nakon kojih je završio na posudbi. Ispostavit će se da je to za njega bio odličan potez.

– Do kraja sezone ću biti u Bologni, takav je dogovor klubova, a vidim i da nisam pogriješio. Krenulo me je, igram svaku utakmicu…  Bilo je teško u Interu vratiti se u sastav poslije nekoliko povreda. Zbog jedne sam čak pauzirao pet mjeseci – javio se 20-godišnji Alem Nezirević za Reprezentacija.ba portal.

Foto: Inter

Nezirević je prije dolaska na Meazzu igrao niželigaški fudbal u Švedskoj za klub Motala. Sa Interom je potpisao ugovor do juna 2025., naravno uz opciju produženja, ukoliko se bude razvijao onako kako predviđaju u klubu.

– Odigrao sam 24 utakmice za seniore u Motali. Znao sam da me prate klubovi iz najjačeg ranga u Švedskoj, ali kada sam čuo da je tu i Inter, nije bilo teško odlučiti se. Ipak zna se šta je Inter. Najprije su me pozvali samo da treniram s njima, potom su tražili da dođem još jednom i nakon toga uspio sam se izboriti za ugovor. Naravno da sam bio presretan, kao i cijela moja porodica, prijatelji… 

U Interu ga je dočekalo poznato lice. Juniore ovog kluba vodi, ni manje ni više, nego legendarni Chivu.

– Znao sam ko je Chivu, naravno, gledao sam njegove utakmice kada sam dijete bio. Eto, šta je život, ko je mogao predvidjeti da će mi danas-sutra on biti trener. Kakav je? Na terenu je strog, nema šale, ali inače je jako dobar čovjek. Sigurno da mogu puno naučiti od njega.

Kaže nam kako je imao priliku i da nakratko dijeli svlačionicu sa Edinom Džekom.

– Više puta sam trenirao sa prvim timom Intera, a uspio sam tri puta uhvatiti i Džeku dok nije otišao u Fenerbahce. Prišao sam mu, rekao sam mu odakle sam. Pričati s njim za mene je bilo ‘wow’, ipak je to jedan od fudbalera koje najviše volim i jako je normalan. Pitao me je kako mi je u Interu, kako se osjećam…

Foto: Bologna

Otac mu je iz Foče, a majka iz Sarajeva. Nezirevićev fudbalski put je sličan onom Benjamina Tahirovića. Do najveće scene došao je neprimijećen od strane, kako Švedske, tako i Bosne i Hercegovine.

– Ne znam kako me nisu primijetili, haha. Možda zato što sam igrao u manjem klubu, pretežno se zovu ovi koji su u Malmeu, AIK-u… Sa ljudima iz Bosne i Hercegovine do sada nisam imao kontakt. Problem je i taj što nemam bosanski pasoš, nikada nisam imao baš vremena da to riješim, ali naravno da ne zatvaram vrata toj priči. Kada sam počeo igrati fudbal zamišljao sam se u bh. dresu.  To je moja zemlja kao i Švedska. I kući stalno pričamo na bosanskom, istakao je Nezirević na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)