Nakon pet mjeseci Ivaylo Petev ponovo je slobodan. Bivši selektor fudbalske reprezentacije BiH vodio je u proteklom periodu Craiovu, a iako je prije nekoliko dana proglašen i za trenera mjeseca u Rumuniji, na kraju je iznenađujuće objavljeno da je saradnja između dvije strane sporazumno raskinuta.

Mediji u Rumuniji su taj potez okarakterisali kao skandalozan, a nimalo blaži na vijest o otkazu nije bio ni legendarni Gheorghe Hagi navodeći, između ostalog, kako se u Rumuniji treneri ne poštuju podsjetivši kako je samo dan ranije otkaz dobio i Adrian Mutu na klupi Cluja.

S druge strane, vijest da je Petev ponovo slobodan potakla je glasine da bi se mogao vratiti na kormilo reprezentacije Bosne i Hercegovine te da se među čelnim ljudima bh. fudbala uveliko spominje njegovo ime. I navijači su za to, no je li i Vico Zeljković, tek će se vidjeti. Ne tako davno je i sam priznao da je smjena Peteva bila greška.

Ako je neko od početka vjerovao u Peteva, onda je to fudbalski agent Redžad Dikonja koji ga je prvi ponudio Savezu kao opciju za selektora. Trpio je zbog toga i kritike, različite neugodnosti… Sve dok Petev nije potvrdio kvalitetu i osvojio simpatije kako navijača, tako i kompletne svlačionice.

Felix Magath sa agentom Redžadom Dikonjom na pregovorima sa predstavnicima FS BiH, oktobar 2014. godine

– Prije gotovo deset godina sam Savezu nudio i Felixa Magatha. Zadržali smo kontakt, a onda kada se krenulo u potragu za novim selektorom, rekao sam im – sada imam i boljeg. To je Petev. Osim stručnog znanja koje posjeduje, prednost je bila i ta što je poznavao naš jezik, što je rijetkost za trenere koji nisu s našeg područja. Petev nije bio ‘no name’ trener. Radio je u Dinamu u kojem, iako nisu bili prvaci, osvojili su u toj sezoni rekordan broj bodova (86). U to vrijeme je, zanimljivo, družio se i sa Dinom Merlinom u čiju muziku je veliki zaljubljenik. Zbog svega toga sam bio siguran da će se uklopiti – kaže Dikonja za Reprezentacija.ba portal.

U svojim medijskim istupima Petev nikada nije skrivao koliko je bio ponosan što je vodio Zmajeve. Taj period je ocijenio i najljepšim u životu, iako mu u početku nije bilo jednostavno. Mnogi su ga nazivali “Vicinim selektorom”.

– Kada je došao svi su bili protiv njega osim ljudi iz Saveza kojima se svidio koncept koji smo predstavili. Nije ni njemu svejedno bilo. Te komentare su čitali njegovi prijatelji, porodica…, ali najvažnija u svemu tome mu je bila podrška upravo tih dragih ljudi. Konkretno u Sarajevu mislim na Samira Hurema i Emira Obuću koji mu je ujedno i saigrač iz vremena dok su igrali u Litexu. Oni su od početka znali kakav je.

Petev je, podsjeća Dikonja, imao priliku da jedno vrijeme sarađuje sa velikim Unaijem Emeryjem uz pomoć kojeg je razvio taktički ‘masterclass’. Upravo tu crtu su isticali i igrači.

– Sjetite se kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Imali smo Francusku skoro na koljenima, ali nedostajalo je širine u ekipu da idemo do kraja u tom momentu. Zatim je napravio podvig u Ligi nacija u kojoj je bukvalno utemeljio buduće nosioce nacionalnog tima poput Dedića, Gazibegovića, Ahmedhodžića… To je čovjek koji živi fudbal. Nekad pomislim da dnevno nema ni 1000 koraka, pitam se kada jede uopšte kada bukvalno gleda tri-četiri utakmice paralelno i stalno bilježi koliko je ko uradio u datom kolu. Bilježi sve parametre.

Mediji u Rumuniji pišu kako je Petev imao najveću platu u tamošnjoj ligi. Postavlja se pitanje – da li bi pristao na niže prihode u slučaju da preuzme Bosnu i Hercegovinu i koliko bi nakon svega bio zainteresovan za to.

Ivajlo Petev i njegov agent Redžad Dikonja na utakmici Sarajevo – Leotar, Foto: Arena Sport

– Petev o Bosni i Hercegovini priča kao mlad momak o djevojci. Bio je svugdje, ali svejedno kaže kako takvu toplinu nigdje nije osjetio. Uskoro planira da dođe na odmor, vidi prijatelje, napuni baterije. Za nove ponude u ovom trenutku ne želi da čuje, želi da se odmori barem mjesec dana prije razmatranja novih projekata jer mu je odmor trenutno najpotrebniji.

Dotakao se i Petevovih avantura nakon što je napustio klupu Bosne i Hercegovine. I u Bugarskoj i u Rumuniji je dobio otkaz, ali…

– Sa Ludogoretsom osvojio duplu krunu, a preuzeo ih je u momentu dok su četiri boda zaostajali sa vodećim CSKA, klubom uz koji su maltene svi bili. Njemu inat nije dao mira dok nije u zadnjem kolu osvojio naslov. Taj Ludogorets je on stvorio kao drugoligaša i osjećao je moralnu obavezu prema klubu. Bukvalno je ranije određivao gdje će se praviti tereni, kako će izgledati trening kamp. To je bio klub koji je preuzeo odmah na početku karijere. U Rumuniju je otišao na nagovor vlasnika Craiove. Iako su igrači ispodprosječni, klub je preuzeo na četvrtom, a ostavio ga dijeleći drugu poziciju s CFR Cluj s nizom od devet utakmica bez poraza. I pritom je izabran za trenera mjeseca u martu, podvukao je Dikonja u razgovoru za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)