Novi selektor reprezentacije BiH Sergej Barbarez (52) govorio je za Radiosarajevo o prvim utiscima nakon imenovanja, stručnom štabu, Edinu Džeki, Miralemu Pjaniću, ali i mnogim drugim stvarima.

Barbarez je na početku kazao da nije očekivao poziv predsjednika FS BiH Vice Zeljkovića.

“Moram priznati da uopće nisam očekivao poziv, ali nikad ne reci nikad, što bi se reklo. Moram dati kompliment predsjedniku što je napravio taj korak, imao ideju i neke stvari stavio pred javnost. To je ta baza koja treba uvijek biti, da pošteno radimo neke stvari, vjerujemo jedni drugima i učimo iz grešaka.

Novi selektor je otkrio i koja imena će biti u njegovom stručnom štabu.

“Recimo da je to 90% sve složeno. Još radimo na nekim malim korekturama oko Zlatana Bajramovića. Imamo završiti neke stvari s njegovim klubom. Ali inače je dosta toga signalizirano i odobreno. Bit će tu dosta mojih bivših igrača s kojim se znam 20 godina i koji su u poslu već duže vremena. Mogu potvrditi da su Mirko Hrgović i Ninoslav Milenković sigurno tu uz Emira Spahića“, kazao je Barbarez za Radiosarajevo.

Govorio je i o statusu Edina Džeke (38) i Miralema Pjanića (33) u nacionalnom timu.

Mi smo mala država i mala reprezentacija s nekim ograničenim brojem igrača. Nadam se da ćemo s našom pojavom dobiti na toj širini. Dosta ljudi nije imalo neku ogromnu vjeru u to što se ovdje dešava, zato je možda bilo skeptično. Nadam se da će ovo biti neki signal za mlade igrače, da vide nas kao primjer kako volimo ovu reprezentaciju i državu i da će krenuti našim putem.

Shodno tome, nismo u prilici da se odreknemo njednog igrača. O svakome ćemo voditi brigu, sa svakim ćemo razgovarati, svakom ćemo predstaviti naš put, ideju i vrijeme koje želimo investirati i svako se mora vidjeti u tome. To se odnosi na sve igrače, pa i na Džeku i Pjanića.

Zmajeve u 2024. godini očekuju teške utamkmice sa Engleskom, Italijom, Njemačkom, Nizozemskom i Mađarskom, a selektor se raduje narednim izazovima.

Prevelika, ali radujem se bezgranično, do svemira… Uvijek sam želio te izazove, te velike utakmice, ali na kraju krajeva, ne radi se o meni, već o momcima koji trebaju da naprave veliko iskustvo, koji imaju šansu da u nekih šest mjeseci naprave ogroman iskorak, i što se tiče ličnosti i igračke zrelosti, da se mjere s tim igračima i reprezentacijama. Nadam se da će nam to poslužiti za budućnost.

Kompletan razgovor Sergeja Barbareza za Radiosarajevo pročitajte ovdje.