Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u potrazi je za selektorom. Savi Miloševiću je poslije razočarenja u baražu za Evropsko prvenstvo istekao ugovor i formalno-pravno je slobodan u izboru nove sredine, a ko će ga naslijediti, odnosno da li će nastaviti voditi naš nacionalni tim, pitanje je na koje bi odgovor navijači mogli dobiti već narednih dana.

S obzirom na finansijsku (ne)moć krovne kuće bh. fudbala, jasno je kako izbor kada su u pitanju potencijalna rješenja i nije veliki, ali po običaju u javnosti se već spominju imena potencijalnih kandidata. Kao najozbiljniji figuriraju navodno Mladen Krstajić, Mersad Selimbegović, kao i Ivaylo Petev čiju je smjenu kao grešku ocijenio i sam predsjednik FSBiH Vico Zeljković.

U odnosu na prethodni period u Savezu ovaj put žele u potpunosti stati iza onoga kome daju povjerenje, tako što će ugovor biti potpisan najmanje na četiri godine, a po uzoru na Hrvatsku u ‘staffu’ bismo konačno mogli gledati i proslavljena imena našeg fudbala.

Kako razmišljaju u FSBiH kada je u pitanju izbor selektora, jesu li vođeni razgovori sa Savom Miloševićem oko eventualnog produženja saradnje, teme su o kojima je za Reprezentacija.ba portal govorio Irfan Durić.

– Miloševiću je istekao ugovor i po službenim aktima je slobodan što se tiče N/FSBiH. Od strane predsjednika i ljudi koji su zaduženi za komunikaciju s njim, određeni razgovori se obavljaju i vrlo brzo ćemo znati ishod s obzirom na to da nas čekaju prijateljske utakmice. Vjerujem i nadam se kvalitetnom prijedlogu, u kojem obliku, javnost će saznati. Puno razgovora se vodi, ne samo sa Miloševićem, vrlo brzo ćemo na stolu imati određena imena – kaže nam potpredsjednik N/FSBiH.

Nezvanično se spominje kako je među čelnicima Saveza najveća želja Mersad Selimbegović, aktuelni šef struke njemačkog drugoligaša Hanse Rostock.

– Je li se razgovaralo konkretno sa Selimbegovićem, Petevom ili sa nekim trećim, nemam informaciju, niti bih o imenima želio u ovom trenutku da govorim. Jedno je sigurno, ova reprezentacija s kim god na čelu, ima potencijal da se nosi sa drugim selekcijama i želim vjerovati da dobre stvari tek dolaze. I protiv Ukrajine su momci pokazali ovo što govorim. Nažalost, povrede Dedića i Ahmedhodžića odrazile su se na igru i u konačnici sam rezultat. Nije bilo sreće, ostaje žal, ali idemo dalje.

Upitno je i kako će reprezentacija izgledati u budućnosti. Uveliko se govori o tome da “senatori” poput Edina Džeke, Miralema Pjanića i Ibrahima Šehića razmišljaju o povlačenju iz nacionalnog tima.

– I sa njima se vode razgovori. Vidite, to su sve patriote i profesionalci koji su zadnju deceniju nosili ogroman teret u reprezentaciji. Naravno da nam trebaju i dalje, žele i oni sami da budu aktivni, ali na njima je da odluče kako i na koji način. Učinit ćemo sve da ih zadržimo, poručio je Durić.

Kada je u pitanju izbor selektora vremena nema mnogo imajući u vidu da najbolji fudbaleri igraju prijateljsku utakmicu s Engleskom, a rok za odgovor na zahtjev za vizu najviše traje 60 dana prema britanskim zakonima. Ovaj proces su članovi delegacije reprezentacije i saveza već pokrenuli.

(Reprezentacija.ba)