Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u prethodnih 16 mjeseci je promijenila čak četiri selektora. Sve je krenulo od Faruka Hadžibegića kojeg je nakon samo četiri utakmice zamijenio Meho Kodro, potom je došlo “rješenje” u vidu Save Miloševića, a ispostavit će se da ni njegov mandat neće trajati ništa duže.

Milošević je bio na pragu ostvarenja plasmana na Evropsko prvenstvo, međutim u baražu u kojem je vodio Zmajeve sve se srušilo kao kula od karata i samim tim sebi nije uspio osigurati novi mandat na selektorskoj poziciji. Štaviše, u krovnoj kući našeg fudbala odlučili su da naprave tektonske promjene, poslušaju glas navijača i na njegovo mjesto postave legendarnog Sergeja Barbareza koji nema iskustvo, ali ima znanje i mogućnost da reprezentativcima usadi želju za igranjem za nacionalni tim.

Potvrdilo se još jednom da se u fudbalu mijenjaju stvari preko noći. Do jučer je bilo nezamislivo da će Barbarez biti novi selektor. Takvi natpisi iznenadili su i Mehmeda Baždarevića koji je prethodnih dana boravio u Tunisu.

– Upravo se vraćam iz Tunisa, u protekle dvije sedmice držao sam tamo neka predavanja, pa se vraćam. I mene je iznenadila vijest da je Savo bivši i da ćemo već u petak dobiti novog selektora, sve se nekako brzo odigralo, ali uz Sergeja sam i mogu samo da mu poželim sreću – javio se Mehmed Baždarević za Reprezentacija.ba portal.

I ranijih godina se Barbarez dovodio u vezu sa pozicijom selektora, ali je kamen spoticanja bilo trenersko neiskustvo. Je li u pitanju projekat ili eksperiment ovisit će velikim dijelom od toga koje će ljude Mostarac okupiti u svoj stručni štab.

– Taj Barbarezov dolazak mi je iznenađujući još više ako se zna šta se sve dešavalo oko njega u proteklom periodu. Šta je presudilo da konačno dobiju šansu, kakva su razmišljanja ljudi u Savezu, ne znam niti bih detaljnije ulazio u te priče. Općenito je selektorski posao specifičan i to njegovo neiskustvo koliko je bitno, toliko i nije. Čitam i da će u njegovom stručnom štabu biti imena poput Spahića, Bajramovića i Ibiševića, sve su to odlični momci, a ja ako im na bilo koji način mogu pomoći – tu sam. Ova reprezentacija ima potencijal. Nadam se da će to biti jedan dugoročan projekat, da će se razmišljati o onome što dolazi za sedam dana, ali i narednih godina kako bi iza sebe ostavio nešto što će vrijediti.

Morat će nova garnitura dobro zasukati rukave i baciti se na posao kako bi se među navijačima vratio optimizam u nacionalni tim. Ne treba zaboraviti da reprezentacija Bosne i Hercegovine zauzima tek 74. mjesto na FIFA-inoj rang listi.

– Šteta je što nismo iskoristili protekli baraž. Još prije utakmice sam govorio da će biti teško, da će utakmica biti zahtjevna i da će dugo trajati, a to se i obistinilo. Presudili su detalji. No, ako uzmemo u obzir ranije šta se sve dešavalo, postavlja se pitanje i koliko smo zaslužili taj plasman na Evropsko prvenstvo. Nedostajalo je malo sreće, određene odluke na terenu po meni nisu donesene u pravo vrijeme, ali ne vrijedi se više vraćati na to.

Da li je Vico Zeljković time što je poslušao glas javnosti napravio dobar potez, pokazat će vrijeme. Bivši selektor smatra kako je neophodno da u narednom periodu uz selektora i igrače stanu svi navijači.

– Po prirodi sam idealista, sve gledam sportski i ljudski. Rekao sam jedne prilike da mi smeta kada navijači dođu na stadion i za vrijeme utakmice skandiraju protiv Saveza. Da sam bio na terenu gorio bih od želje da čujem navijače kako me guraju, motivišu, a ne… Dok traje 90 minuta treba se boriti za aktere, dati im podršku, a onda kada prođe utakmica rješavati ostale probleme. Jasno je kako je pred Barbarezom puno posla. Priča se o kraju reprezentativnog mandata pojedinih igrača. Ja se lično nijednog ne bih odrekao makar imali 40 godina. Džeko i Pjanić su naši velikani, dok igraju za svoje klubove, potrebni su i nama, rekao je Baždarević na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Podsjetimo na kraju da je Baždarević vodio našu selekciju na 24 utakmice i to u periodu od marta 2015. do oktobra 2017. godine. Sa prosjekom od 1,92 osvojena poena po utakmici smatra se statistički najboljim selektorom u historiji reprezentacije Bosne i Hercegovine. Pod njegovim vodstvom sa igračima koji su mahom igrali u Premijer ligi osvojen je i Kirin kup u Japanu.

(Reprezentacija.ba)