Na današnji dan prije dvije godine u austrijskom Grazu u 81. godini preminuo je legendarni Ivica Osim.

Osim je rođen 1941. godine u Sarajevu, a u igračkoj karijeri nastupao je za Želju, Zwolle, Strasbourg, Sedan te Valenciennes.

Kao trener je predvodio Željezničar, Partizan, Panathinaikos, Šturm, JEF United, a bio je selektor Jugoslavije i Japana.

Kao utjelovljenje duha svog rodnog Sarajeva, Ivica Osim je uvijek ostao „čovjek iz raje“, nasmijan, duhovit i pristupačan – a u istome trenutku kao svjetski priznat stručnjak spreman svakome podijeliti nešto od svog ogromnog znanja, mudrosti, kvaliteta… I kao svi najveći ljudi, nikada željan eksponiranja, titula, javnih priznanja, komplimenata…

Društveni poredak nove generacije odgaja drugačije. Mladi svjesni da iza sebe nemaju sistem koji garantuje sigurnost, te nagrađuje rad i znanje – postaju agresivniji, zatvoreniji, radikalniji…

Superioran od rođenja: ¼ Slovenac, Nijemac, Poljak i Čeh

A da bude „svjetski a naš“, osim odrastanja u nekom boljem društvu, pomoglo je i njegovo šaroliko i raznovrsno porijeklo. Miljenko Jergović je pisao kako je Ivicin otac Mihajlo bio sin Slovenca i Njemice, a mati Karolina kći Poljaka i Čehinje.

Upravo nam je svjetski nogomet najbolji dokaz koliko su superiorniji i uspješniji kolektivi sačinjeni od ljudi različitih običaja, teritorija, jezika…

Spasio cijeli FS BiH i poveo BiH prema Brazilu

Godine 2011. FIFA je postavila Ivicu Osima na čelo komiteta za normalizaciju FS BiH. FIFA je u maju te godine suspendovala Fudbalski savez BiH, ali je Osim sa svojim timom spasio naš fudbal i suspenzija je brzo ukinuta.

Njegov angažman mnogi smatraju ključnim da se BiH kasnije, jedini put, plasira na veliko takmičenje – Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Skupština Kantona Sarajevo je 19. aprila 2023. godine donijela odluku o promjeni naziva Zvorničke ulice u Bulevar Ivice Osima.

Na stadionu Grbavica je postavljena spomen ploča u čast Ivice Osima, a na njoj je napisan čuveni govor kada je Osim dao ostavku mjesto selektora Jugoslavije.

U novembru 2022. godine u Japanu je odigrana utakmica u čast Ivice Osima i to pred 10.000 navijača. Također, zvanična stranica FS Japana je objavila da će Osim ući u Kuću slavnih japanskog fudbala. U Japanu je ove godine promovisan i novi film o Osimu, a trenutno se snima i još jedan.

Austrijski Šturm objavio da će preimenovati trg ispred stadiona i dati mu ime po Ivici Osimu.

Osim je u Austriji 2023. godine odabran i za najboljeg trenera u Historiji austrijske Bundeslige.

(Reprezentacija.ba)