Sergej Barbarez je jučer saopštio svoj prvi spisak u ulozi selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Barbarez je na spisku za nadolazećeće prijateljske duele sa Engleskom (3. juni u Newcastleu) i Italijom (9. juni u Empoliju) napravio veliki broj promjena, izostavio je čak 12 igrača sa posljednjeg spiska, a jedan od novajlija je i 25-godišnji Dženis Burnić iz Karlsruhera.

Da se radi o fudbaleru koji je materijal za “Zmajeve” znao je vrlo dobro selektor, ali i njegov najbliži saradnik Zlatan Bajramović koji mu je ujedno i trener u njemačkom timu. Prije nego što je došao u Karlsruher još je bio u Heidenheimu, Dynamo Dresdenu, Stuttgartu i Borussiji Dortmund s kojom je bio pod ugovorom više od deset godina.

Iz Njemačke nam se javio pun impresija. Kaže, oduvijek mu je bila želja nastupati za Bosnu i Hercegovinu, iako se prije nekoliko godina pričalo kako je isti taj dres odbio radi Njemačke.

Kako se osjećam? Prelijepo, sve je nekako pomiješano – ponos, sreća, nestrpljivost… Jedva čekam da dođem na okupljanje, da izađem na teren i čujem našu himnu. Pričao sam, naravno, sa trenerom Bajramovićem o svemu. I on je znao koliko sam naporno radio kako bih skrenuo pažnju na sebe“, kaže Burnić na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Kaže da je pratio nastupe reprezentacije u proteklom periodu. Osjeća čast i zadovoljstvo što će sarađivati sa imenom kao što je Sergej Barbarez.

“Gledao sam svaku utakmicu reprezentacije, to se u mojoj kući ne propušta. Imao sam priliku da u nekoliko navrata razgovaram sa Barbarezom. Ah, šta reći o njemu… Idol nacije, primjer nama svima kako se treba boriti na terenu za državni dres, kako se nikada ne smijemo predavati. Bio sam mlad kada je on igrao, ali su mi i moji najbliži govorili o tome svemu. Za njega nije postojalo ništa iznad dresa Bosne i Hercegovine. To isto moramo pokazati i mi.”

Ove sezone Burnić je važan kotačić u timu Karlsruhera. Krasi ga sjajan pregled igre i dobar udarac lijevom nogom, a sve češće ga hvale i njemački novinari.

“Da, ide jako dobro. Prezadovoljan sam kako su me prihvatili svi u klubu. Imali smo velike ambicije uoči sezone, nažalost prvi dio nije protekao onako kako smo zamišljali, da jeste – sada bismo sigurno bili u igri za ulazak u 1. Bundesligi. Šta mogu donijeti reprezentaciji? Opisao bih sebe kao klasičkog ‘box to box’ igrača, ne bježim ni od jedne pozicije ako bude potrebe. Igrao sam do sada kao šestica, osmica, pa čak i desno krilo. Iako sam ljevak.”

Burnić je dijete Borussije. Među “Milionerima” je bio čak 13 godina, tu je iskusio prve korake kao profesionalac, a imao je priliku i da radi sa velikim trenerima i igračima.

“Previše lijepih sjećanja imam na to vrijeme u Borussiji. U mlađim kategorijama sam četiri puta bio prvak Njemačke, a debitovao sam i u Ligi šampiona. Imao sam priliku da mi treneri budu Jurgen Klopp i Thomas Tuchel, nevjerovatni su, imate osjećaj kao da ih poznajete godinama. Od igrača na mene su najveći utisak ostavili Marco Reus, Mario Gotze i naravno Mats Hummels. Odlični su i na terenu i van terena.”

Svojedobno u reprezentaciji ga je želio vidjeti i Mehmed Baždarević. Zašto tada nije obukao dres BiH, pitamo ga.

“Preduga priča. Nekada sam imao utisak da javnost više zna od mene, svašta se i pisalo. Tada sam bio jako mlad, nisam bio standardan u klubu niti sam znao kakvi su im planovi. U tom trenutku bilo mi je suludo razmišljati o reprezentaciji, želio sam prvo da se izgradim kao igrač, da danas-sutra ne budem i na meti javnosti jer sam eto, tek tako, na spisku.”

Zanimljivo je da je ranije kao omladinski reprezentativac Njemačke igrao protiv Bosne i Hercegovine i dobijao zvižduke bh. navijača. Ne zamjera nikome zbog toga.

“Taman posla, niti imam pravo na to. Malo je ko uopšte znao o čemu se radi. Pričalo se kako kalkulišem, kako čekam samo Njemačku, ali to nije bila nikada tema niti moje razmišljanje.”

Otkrio nam je na kraju i odakle su Burnići. Često dolazi u zavičaj svojih roditelja.

“Moja porodica vuče korijene iz okoline Sanskog Mosta. Taj kraj, to je za mene nešto posebno, nastojim doći kada god imam priliku. Tamo se najbolje odmorim i napunim baterije“, poručio je Burnić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)