Jerko Leko (44) ipak neće biti trener Veleža, iako je za Reprezentacija.ba portal ranije potvrdio da razgovori postoje.

Kako je priznao hrvatskim medijima Leko je dobio odbijenicu od Veleža zbog neke navodne izjave podrške o koncertu na kojem su se plasirale nacionalistčke ideje.

“Našli su neki članak iz 2013. godine gdje sam ja dao podršku nekom koncertu na kojem se podržavala Herceg-Bosna. To je smiješno, ja nikada nisam bio politički orijentisan, niti sam u tom smislu imao javne istupe u kojima bi bilo koga podržavao ili ne podržavao. Neko se jednostavno odlučio prebirati o detaljima i jedva pronašao taj nekakav koncert, na kojem nisam ni bio”, rekao je Leko za Sportske novosti.

“Rekao sam im, pronađite mi bilo koju takvu izjavu ili da sam radio nešto tomu slično. No, u BiH se u sportu očito gledaju i neke druge stvari. Ako je to problem, onda nema smisla da idem u takvu sredinu, javio sam im da me ne zanima kandidatura u klubu u kojem se događa nešto takvo”. rekao je još ogročeni Leko.

Nije rijetka situacija da se pri izboru trenera pojave ovakve crtice iz prošlosti, a sumnja uvijek pada na struje koje imaju neke druge kandidate. Prije deset godina zbog sličnog scenarija bez klupe FK Sarajevo je ostao Ljupko Petrović.

– Razgovarao sam sa ljudima iz Veleža, pričamo i dalje, ali ne bih detaljnije na tu temu pričao. Ako se riješi… Znate kako je to u ovom poslu. Što se mene tiče, ambiciozan sam i želim da svoju trenersku karijeru podignem na veću razinu. Ni Velež ni bh. liga za mene nisu nepoznanica – rekao je za Reprezentacija.ba prije par dana Leko.

Veleža vrlo brzo na evropskoj sceni čekaju nastupi protiv andorskog Intera Escaladesa.

Trenutno za prvog kandidata za trenera Veleža u javnosti glasi ime Mersada Selimbegovića.

(Reprezentacija.ba)