Selektor reprezentacije Slovenije, Matjaž Kek, govorio je za slovenski SportKlub o Europskom prvenstvu.

Ističe da je jednostavnost bitna u fudbalu.

“Zrelost i jednostavnost igrača me uvijek pozitivno iznenade. Posebno jednostavnost, jer i ja volim da budem jednostavniji. Super mi je da ih gledam posle utakmica, kada se druže u dresovima i idu na tribine da vide svoje prijatelje. Njima ne trebaju sastanci, dovoljne su tri ili četiri minute da im kažete i sve razumiju.”

Slovenci su uz Gruziju hit prvenstva, ali Kek ne želi euforiju.

“Sada smo na još većoj sceni i svi će nas shvatiti ozbiljno. Ima još malo Balkana u nama. Iako smo za većinu egzotični, volim jače protivnike, imamo priliku da pokažemo dosta toga, vidjeli ste protiv Engleza, koliko su morali da se muče da nam priđu golu.”

Kaže da Slovenija ima malu bazu igrača

“Bilo je bitno kako da prevaziđemo šok nakon gola protiv Srbije u finišu utakmice. Dobro je što smo imali malo dužu pauzu do susreta sa Engleskom. Međutim, kada sam vidio igrače na dan utakmice, znao sam šta mogu. Ponašaju se kao momci koji znaju šta žele. Mi smo prije svega realni, znamo da imamo malu bazu igrača i ne treba da pravimo cirkus kad nešto uradimo ili od neuspjeha da pravimo tragediju.”

Niko se nije spakovao prije utakmice protiv Engleske

“Ja sam osjetio da su momci spremni za ovo. Zabavljali su se na svoj način i ovo je uspjeh cijelog tima i sturčnog štaba, fizioterapeuta, doktora, ekonoma, cijelog menadžmenta. Uvijek imam osjećaj da su momci znali da će se nešto dogoditi. Toliko su vjerovali da nisu bili šokirani što smo sada u nokaut fazi. Niko se nije spakovao prije utakmice protiv Engleske.”

Ispoštovao novinare

“Imao sam opkladu sa našim novinarima. Ako prođemo grupnu fazu rekao sam da ih vodim na ručak, to sam i učinio. Drago mi je što sam je izgubio, ali neću se kladiti na to ubuduće, samo će biti lagano druženje”, kazao je Kek.

Slovenija je u grupnoj fazi imala tri remija, sa Englezima 0:0, Danskom 1:1 i Srbijom 1:1. U 1/8 finala će igrati protiv Portugala.