Selektor Sergej Barbarez (52) objavio je spisak igrača za predstojeće utakmice protiv Engleske i Italije, a na njemu se nalazi šest novih igrača, odnosno šest igrača koja nisu ranije pozivana.

Debitanti su Osman Hadžikić, Nikola Katić, Stjepan Radeljić, Dženis Burnić, Armin Gigović i David Vuković.

Osman Hadžikić (28) – Velež Mostar

Osman Hadžikić je dobro poznato premijerligaško ime. Rođen je i odrastao u Austriji. Prošao je mlađe selekcije bečke Austrije u kojoj je krenuo seniorski put. Potom je potpisao za Zurich iz kojeg je branio na posudbi u Inter Zaprešiću. Nakon toga prelazi u Admiru Wacker gdje je branio dvije godine, a u januaru 2023. godine dolazi u Velež.

Hadžikić je sakupio po pet nastupa za U19 i U21 selekcije Austrije. Trenutna tržišna vrijednost na portalu Transfermarkt mu je 400.000 eura.

Za mnoge je ponajbolji golman Premijer lige BiH već drugu sezonu. U tekućoj sezoni je branio na svih 31 kola. Primio je 24 pogotka, a 15 puta je sačuvao svoju mrežu što je najbolji skor u PL BiH.

Za bečku Austriju je sakupio 75 nastupa, a za Velež 45.

Nikola Katić (27) – Zurich

Nikola Katić je kao igrač Rangersa već igrao za reprezentaciju Hrvatske, ali se odlučio na promjenu sportskog državljanstva. Rođen je u Ljubuškom, a karijeru je počeo u Stocu. Potom je igrao za Neretvanac, te Slaven Belupo iz kojeg za 2.28 miliona eura prelazi u slavni Rangers.

U Rangersu je igrao tri sezone, zatim jednu sezonu na posudbi u Hajduku, a od ljeta 2022. godine član je Zuricha.

Visoki centralni defanzivac je igrao za mladu reprezentaciju Hrvatske, a ima i debi za A selekciju na prijateljskom susretu sa Meksikom 2017. godine.

Ove sezone je odigrao 34 utakmice za Zurich koji je trenutno peti u švicarskom prvenstvu. U svojoj karijeri ima 69 utakmica za Slaven Belupo, 60 za Zurich, 59 za Rangers i 25 za Hajduk.

Trenutno vrijedi 1.50 miliona eura.

Stjepan Radeljić (26) – Rijeka

Još jedan defanzivac koji je karijeru počeo u BiH. Rođen je u Novoj Bili, a još kao kadet Viteza prelazi u Zrinjski. Kao junior odlazi u Stuttgart iz kojeg je igrao na posudbi u Osijeku. Uslijedio je povratak u BiH, u ekipu Širokog Brijega gdje je igrao sjajno i prešao je u Sheriff sa kojim je igrao Ligu Šampiona i poznate utakmice sa Real Madridom.

Od ljeta prošle godine igrač je Rijeke sa kojom se donedavno borio za titulu prvaka Hrvatske, a još je u igri za osvajanje Kupa. Ove sezone odigrao je 33 utakmice.

Igrao je za juniorske reprezentacije BiH i Hrvatske, te je sakupio 12 nastupa za mladu reprezentaciju BiH. U dresu Sheriffa sakupio je 83 utakmice, 43 za drugi tim Stuttgarta, 33 za Rijeku i 20 nastupa za Široki Brijeg.

Vrijednost 2.01 cm visokog stopera na Transfermarktu je 600.000 eura.

Dženis Burnić (25) – Karlsruher

O Dženisu Burniću smo nedavno pisali kao mogućem reprezentativcu, te da njegove kvalitete izuzetno poznaje Zlatan Bajramović koji je u struci njemačkog drugoligaša, ali i struci Zmajeva.

Rođen je u Njemačkoj, igra na poziciji centralnog i zadnjeg veznog igrača. Prošao je školu Borussije Dortmund čiji je bio i seniorski igrač. Igrao je na posudbama u Stuttgartu i Dynamo Dresdenu, a 2020. godine prešao je u Heidenheim. Prošle sezone je sa Heidenheimom izborio plasman u Bundesligu, ali je na ljeto ipak prešao u Karlsruher i ostao u popularnoj Cvajti.

Ove sezone je odigrao 29 utakmica na kojima je postigao dva gola i dodao tri asistencije. Ubilježio je nastupe za sve omladinske selekcije Njemačke, počev od U15 do U21.

Za Heidenheim ima 62 nastupa, za Dynamo Dresden 25, u dresu trenutnog Karlsruhera 25, a za prvi tim Stuttgarta i Dortmunda ima ukupno deset nastupa.

Njegova vrijednost je 750.000 eura.

Armin Gigović (22) – Midtjylland

O Arminu Gigoviću se mnogo pisalo u kontekstu koju će reprezentaciju odabrati. Igrao je za mlađe selekcije Švedske, te dva prijateljska meča za A reprezentaciju, ali je očigledno odlučio izabrati BiH.

Rođen je u Švedskoj, prošao je mlađe selekcije Helsingborga, a sa 18 godina prelazi u Rostov za dva miliona eura. Iz Rostova, baš kao i Hadžikadunić zbog ratnih dešavanja, igrao je na posudbama u Helsingborgu, Odenseu, a od januara 2023. godine je na posudbi u Midtjyllandu.

Ove sezone je odigrao 34 utakmice, postigao je jedan gol i dodao tri asistencije. Ovaj veznjak ima ukupno 52 nastupa za Midtjylland, 50 za Helsingborg, 30 za Rostov i 10 za Odense.

Trenutno ima vrijednost od dva miliona eura.

David Vuković (20) – Borac

Vuković je igrač koji je obilježio proljetni dio Premijer lige BiH. Prvi dio sezone igrao je na posudbi u Laktašima, a na zimu se vratio u Borac i na proljeće je odigrao 13 utakmica za Banjalučane, a kao lijevo krilo postigao je pet golova i dodao tri asistencije.

Debitovao je za mladu reprezentaciju BiH na posljednjem okupljanju. Za Laktaše je ukupno odigrao 50 utakmica, a za Borac 19.

ArenaSport je govorila o navodnom interesu Salzbruga za Vukovića, a trenutno je njegova vrijednost 100.000 eura.

Spisak Sergeja Barbareza:

Golmani:

Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Pirić (AEK Larnaca), Osman Hadžikić (Velež)

Odbrana:

Jusuf Gazibegović (Sturm), Sead Kolašinac (Atalanta), Anel Ahmedhodžić (Sheffield United), Dennis Hadžikadunić (HSV), Ermin Bičakčić (Eintracht Branuschweig), Nikola Katić (Zurich), Stjepan Radeljić (Rijeka), Tarik Muharemović (Juventus Next Gen)

Vezni red:

Rade Krunić (Fenerbahce), Benjamin Tahirović (Ajax), Denis Huseinbašić (Koln), Haris Hajradinović (Kasimpasa), Ivan Bašić (Orenburg), Dženis Burnić (Karlsruher), Armin Gigović (Midtjylland), Dal Varešanović (Rizespor)

Napad:

Ermedin Demirović (Augsburg), Haris Tabaković (Hertha), Edin Džeko (Fenerbahce), David Vuković (Borac).

Bosna i Hercegovina 3. juna gostuje Engleskoj u Newcastleu, a 9. juna Italiji u Empoliju.

(Reprezentacija.ba)