Selektor BiH Sergej Barbarez (52) je na današnjoj press konferenciji objavio spisak igrača na koje računa za prijateljske utakmice protiv Engleske i Italije.

Na spisku selektora Barbareza nalaze se:

Golmani:

Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Pirić (AEK Larnaca), Osman Hadžikić (Velež)

Odbrana:

Jusuf Gazibegović (Sturm), Sead Kolašinac (Atalanta), Anel Ahmedhodžić (Sheffield United), Dennis Hadžikadunić (HSV), Ermin Bičakčić (Eintracht Branuschweig), Nikola Katić (Zurich), Stjepan Radeljić (Rijeka), Tarik Muharemović (Juventus Next Gen)

Vezni red:

Rade Krunić (Fenerbahce), Benjamin Tahirović (Ajax), Denis Huseinbašić (Koln), Haris Hajradinović (Kasimpasa), Ivan Bašić (Orenburg), Dženis Burnić (Karlsruher), Armin Gigović (Midtjylland), Dal Varešanović (Rizespor)

Napad:

Ermedin Demirović (Augsburg), Haris Tabaković (Hertha), Edin Džeko (Fenerbahce), David Vuković (Borac).

Debitanti su Hadžikić, Katić, Radeljić, Burnić, Gigović i Vuković. Povratnik u reprezentaciju je Bičakčić.

Selektor je prokomentarisao i spisak po pozicijama.

Golmani:

“Ideja je da treći golman bude iz PL BiH i da vrednujemo te momke i da im dajemo šansu.”

Odbrana:

“Imamo neka stara, ali i nova imena. Ermin Bičakčić je bio moja želja jer nam je potreban dobar stoper i njegovo iskustvo. Razgovarao sam s njim i njegova želja je ogromna. Na kraju krajeva, kvalitet će presuditi. Tu smo se odlučili za momka koji ima 34 godine. To nam nije princip, ali moramo imati iskustvo i želimo napraviti hijerahriju, znači da znamo ko je zadužen za liderske pozicije, a ko treba da sluša.

Novaci su Stjepan Radeljić i Nikola Katić. Gledali smo ih i svježa krv nam je dobrodošla. Momci imaju kvalitet i to su dokazali. Nikola je u FC Zurich i pokazuje da je pravi lider. Stjepan je u Rijeci i svidio snam se, ne samo tehnikom već i visinom, snagom i tehnikom. Mislimo da će se uklopiti u naša razmišljanja. Na kraju tu je Tarik Muharemović. To će nam biti velika stvar da momke iz U21 dižemo gore. Znate da se 26 igrača može staviti na spisak umjesto 23. Gledali smo Tarika, ići ćemo ga opet gledati. Dobili smo pozitivan i ogroman ‘feedback’ iz Juventusa u vezi s njim.

Vezni red:

“Imamo problema sa Radetom i trenutno je povijeđen. Volio bih da dođe i da bude s nama ako ne može igrati. On je važna karika prema mom razmišljanju u veznom redu. Imat ćemo mnogo mladih momaka u vezi. Smatram da su Tahirović i Huseinbašić kao novi igrači. Za Bašića smo u startu bili za veliko ‘da’. Ima 22 godine, ali već je u nekoj liderskoj poziciji. Može igrati više pozicija. Nadam se da će nam on ostati u reprezentaciji 10 ili 12 godina. Dženis Burnić je novo lice. On je igrač Karslrheura. Tip igrača koji nama u ovom momentu odgovara. ‘Fajter’ je i disciplinovan igrač. To nam je važna stavka na tim pozicijama.

Napad:

“O Edinu imamo mali upitnik. Vidjet ćemo na okupljanju. Oni će svi doći na okupljanje, pa ćemo razgovarati. Ima tu više faktora koji utiču na spremnost igrača. Demirović je naš veliki adut. U odličnoj je formi u Bundesligi i razvio se u velikog igrača. Tabaković je prvi strijelac 2. Bundeslige i nadamo se da će napraviti iskorak u neki veći klub. David Vuković je U21 reprezentativac i to nam je važno. To će biti praksa da će uvijek igrači iz naše lige biti nagrađeni, bar jedan. Želimo našoj ligi dati nagradu za to što mogu i da imaju motivaciju da mogu iz naše lige doći u reprezentaciju.”

BiH će 3. juna u Newcastleu igrati prijateljsku utakmicu protiv Engleske.

To će ujedno biti i debi Barbareza na klupi Zmajeva.

Naša selekcija će 9. juna u Empoliju odigrati drugi prijateljski duel i to sa Italijom.

(Reprezentacija.ba)