U četiri dana koliko traje EURO 2024 na terenima smo vidjeli već preko 20 igrača mlađih od 21 godinu.

Veliku pažnju je na sebe skrenuo talentovani Španjolac Lamine Yamal koji na EURO 2024 igra za svoju reprezentaciju u 16-godini. U pobjedi Engleske protiv Srbije igrao je 19-godišnji Mainoo, a za Poljsku protiv Nizozemske također 19-godišnji Urbanski i ova tri igrača za sada su najmlađa na EURO-u.

“Nema mladog ili starog igrača, već lošeg ili dobrog” govorili su nerijetko selektori Bosne i Hercegovine, ali istovremeno, opterećeni pritiskom rezultata vrlo rijetko davali priliku mladim igračima. Zato danas broj nastupa igrača mlađih od 30 godina za reprezentaciju BiH izgleda uistinu poražavajuće.

Reprezentaciji za dobre rezultate trebaju igrači u što jačim klubovima, a da im i sama reprezentacija može pomoći u transferima u jače klubove prepoznao je i Sergej Barbarez. Pozvao je i afirmisao Tarika Muharemovića (21) koji igra za U23 tim Juventusa u seriji C. Njegove minute za BiH protiv Engleske i Italije sigurno će dodatno skrenuti pažnju kako Juventusa tako i drugih talijanskih klubova. Kvalitet o kojem odavno pišu talijanski mediji je već definitivno tu, pa Muharemoviću treba možda upravo par minuta za reprezentaciju da napravi klupski iskorak.

Isti primjer čini se da bi trebalo da prate i selektori mladih selekcija, te da dodatno pojačaju svoju koordinaciju u afirmaciji najboljih mladih igrača. Oni svakako nemaju pritisak rezultata, pa bi protok najboljih igrača od mlađih prema starijim selekcijama morao biti efikasniji.

Prvi talenat bosanskog fudbala trenutno je nesumnjivo Kerim Alajbegović (16). Igrač U17 tima Bayera briljirao je u završnici Bundeslige sa nestvarnim golovima i potezima, čime je zadivio cijelu fudbalsku Njemačku, ali skrenuo na sebe pažnju i cijele fudbalske Europe. Alajbegović je u polufinalu i finalu njemačkog šampionata u stilu Brazilaca pogađao sa distance desnom i lijevom nogom, driblao protivnike, namještao gol šanse, pogađao prečke…

Bayer će ga nesumnjivo priključiti prvom timu tokom priprema, a onda, ako ga zadrže, i pomjeriti u starije selekcije, a isto bi trebalo uraditi i u Bosni i Hercegovini. Alajbegović je već sa 14 godina debitovao za U17 Bosnu i Hercegovinu, pa bi sada kada ima 16 godina trebalo već razmišljati da ga se priključi U21 reprezentaciji BiH. Zašto ne i A reprezentaciji.

O Alajbegoviću konkretno, ali i drugim “Alajbegovićima” treba napraviti jasan plan i koordinaciju među selektorima. Posebno zato što ovakvih “supertalenata” koji zaslužuju da preskoče stepenice i nema toliko previše.

Čini se kako bi ulogu inicijatora takvih strategija trebalo da preuzme direktor reprezentacije Emir Spahić. Za sada je Spahić u A selekciji za svoj posao ima visoku ocjenu, jer je u rekordnom roku izlobirao više kvalitetnih pojačanja.

Ipak, upitno je i da li Spahić uz obaveze u A reprezentaciji ima objektivnog kapaciteta da se bavi i omladinskim selekcijama. A upitno je i to – da li je on uopšte direktor svih reprezentacija ili samo seniorske reprezentacije.

Bilo kako bilo, Bosna i Hercegovina ovdje mora pomoći svojim najboljim mladim igračima u što boljoj afirmaciji, a ujedno i pratiti svjetske trendove.

Za sada rekord u reprezentaciji BiH drži Muhamde Bešić koji je kod Safeta Sušića debitovao sa 18 godina i dva mjeseca starosti. Malo stariji je kod Miroslava Blaževića debitovao Pjanić. Ibričić, Jelić, Dedić, Salihamidžić i Husejinović su debitovali sa 19 godina starosti. Od ostalih igrača niko nije imao ispod 20 godina u momentu debija.

(Reprezentacija.ba)