Sezone u većini europskih prvenstava su u samoj završnici, a donosimo pregled bh. igrača koji bi na ljeto mogli promijeniti sredinu.

Nekoliko fudbalera će mijenjati klub na ljeto jer im ističu ugovori, neki su imali sjajne sezone i mogli bi napraviti bolje transfere, dok neki zbog slabe minutaže žele u druge klubove na dokazivanje.

U nastavku donosimo komentar na moguće igrače koji će napraviti transfere u narednom prijelaznom roku.

Anel Ahmedhodžić

Ahmedhodžić je sa Sheffield Unitedom ispao iz Premiershipa. Prošlu sezonu je bio jedan od najboljih igrača svog tima u Championshipu, a i ove sezone je igrao dobro i nekoliko mečeva bio kapiten svog tima.

Odigrao je 30 utakmica i postigao dva gola. Ima aktivan ugovor sa Sheffieldom, ali Anel ima kvalitet da ostane u Premiershipu ili da pređe u neku od liga petica. Za njega bi nova sezona u Championshipu bila stagniranje i najbolji potez bi bio promjena sredine.

Dennis Hadžikadunić

Hadžikadunić je na posudbi iz Rostova u HSV-u. Na kraju sezone će završiti njegova posudba, ali povratak u Rusiju nije opcija. HSV se bori za treće mjesto i baraž za ulazak u Bundesligu. U svakom slučaju bi ostanak u HSV-u bio dobar potez.

Ove sezone je odigrao 25 utakmica u dresu njemačkog velikana.

Amar Dedić

O transferu Amara Dedića se piše skoro svaki prijelazni rok. Dojam je da je prevazišao austrijsku Bundesligu, a interes je pokazalo nekoliko klubova iz liga petica i čini se da je njegov transfer sve izgledniji, pogotovo ako Salzburg ne osvoji titulu prvaka jer će finansijski gubitak pokušati nadoknaditi transferima.

Dedić je i ove sezone među najboljih u Salzburgu. Na 31 utakmici postigao je pet golova i dodao pet asistencija.

Rade Krunić

Situacija sa Krunićem u Fenerbahceu nije baš najbolja. Naišao je na kritike trenera Kartala, ali i navijača Fenera. Trenutno je na posudbi u Feneru iz Milana, ali uz obavezan otkup na kraju sezone.

Ipak, neki talijanski klubovi su pokazali interes za bh. veznjaka. Fener će na ljeto ukoliko ne osvoji titulu vjerovatno ponovo napraviti velike promjene u rosteru, a Krunić bi mogao biti dio njih. Povratak u Serie A bio bi odličan i iz pogleda reprezentacije BiH.

Denis Husenbašić

Huseinbašićev Koln je u teškoj situaciji. Trenutno su pretposljedni sa sedam bodova manje od sigurne zone i sa pet bodova zaostatka za mjestom koje vodi u doigravanje za ostanak u Bundesligi.

Huseinbašić je standardan u Kolnu, ima samo 22 godine i u slučaju da Koln ispadne bit će jedan od igrača koji bi mogao imati interesovanje drugih klubova iz Bundeslige.

Sanjin Prcić

Sanjin Prcić će od ljeta igrati u novom klubu jer je potpisao raskid sa Strasbourgom. Za njega postoji interes iz klubova iz Ligue 1 i Ligue 2. Vjerovatno će ostati u Francuskoj.

Haris Hajradinović

Haris Hajradinović igra sezonu iz snova. Najbolji je asistent turske Superlige i među najboljim asistentima u Europi. Već pet godina je u Kasimpasi, a mediji su prenosili interesovanje iz engleskog Premiershipa, te nekoliko jačih klubova iz Turske.

Hajradinović bi u 30. godini mogao napraviti transfer karijere jer je zaista odigrao sjajnu sezonu.

Ermedin Demirović

Još jedan igrač koji igra fenomenalno. U Augsburgu je postigao 15 golova, statistički je među najboljim igračima Bundeslige.

Sve više se piše o transferu u Eintracht Frankfurt koji ne krije interesovanje i želju da dovede bh. golgetera.

Edin Džeko

Džeko ima ugovor sa Fenerom do ljeta naredne godine. Velika je zvijezda u Turskoj, ali nedavno se pojavilo interesovanje iz Saudijske Arabije. Za Džeku to znali mnogo više novca u posljednjim godinama svoje karijere.

Za Fener bi to značio odlazak vođe tima, ali poznavajuću turske transfer politike Feneru slijedu buran prijelazni rok.

Haris Tabaković i Smail Prevljak

Bh. dvojac iz Herthe ima različite sezone. Tabaković je sjajan, postigao je 26 golova, dok Prevljak nema neku veliku minutažu.

Hertha je daleko od vodećih mjesta. Tabakoviću možda slijedi transfer zbog sjajnih igara, a Prevljaku zbog želje za većom minutažom.

Said Hamulić

Da postoje kvote na transfer igrača, Hamulić bi ima koeficijent 1.00. Ove sezone je na posudbama u Vitesseu i Lokomotivu. U Moskvi je odigrao samo jedan meč i ponovo će na ljeto tražiti novi klub za dokazivanje.

Miralem Pjanić

Pjaniću na ljeto ističe ugovor sa Al Sharjahom. Još uvijek nije produžio saradnju, a francuski Metz gdje je Pjanić počeo karijeru je pokazao interes. Također, neki klubovi u Serie A bi vidjeli Pjanića u svom timu.

Za Miralema je olakšica što ga klubovi mogu dovesti besplatno, a iza sebe ima veliko iskustvo i svi se nadamo dolasku u lige petice.

Renato Gojković

I Gojkoviću na ljeto ističe ugovor. U Orenburgu ove sezone je standardan, igrao je i za reprezentaciju i u slučaju da ne produži ugovor neće imati problema sa pronalaskom novog kluba.

Muhamed Bešić

Bešić se ove sezone nije naigrao u Ferencvarosu. Ponovo je imao problema s povredom, ugovor mi ističe na ljeto, ali Muhamed ima veliko poštovanje u Mađarskoj i izgledno je da će ostati u prvaku ove države.

(Reprezentacija.ba)