Bh. sportski novinari dobro su pitanjima “izrešetali” Roberta Prosinečkog na obraćanju medijima povodom objavljivanja spiska za kvalifikacione utakmice za Finsku i Grčku, ali selektor Bosne i Hercegovine argumentovano je odgovorio na svako pitanje i time potvrdio – trenutni spisak reprezentacije BiH prije svega je – realan.

Iako bi prosječan navijač, a i vjerovatno svaki sportski novinar, najradije zgromio i selektora i igrače nakon sramotna četiri primljena gola protiv Armenije i promijenio sve igrače u državnom timu, Robert Prosinečki čini se da je u pripremu utakmica protiv Finske i Grčke ipak ušao hladne glave.

Za posljednju šansu za kvalifikacije odlučio se za ugiranu ekipu koju je pojačao na pozicijama na kojima su se pojavila nova kvalitetna rješenja, a gdje to nije bilo moguće, zadržao je postojeće uigrane snage – jer bolje opcije u ovom trenutku za ta mjesta nema.

Od prvih 11 do ispadanja sa spiska u 20 dana – Deni Milošević jedina nejasnoća

Vratimo se na spisak. Izuzmemo li specifičan slučaj Begovića koji će se prije ili poslije vratiti u reprezentaciju ili ponudu Medunjanina za povratak u tim barem u ulozi savjetnika, Prosinečki je objektivno pozvao najbolje i ono najuigranije što BiH u ovom trenutku ima i pokušao pokriti ekipu na svim pozicijama sa igračima koji su u najboljoj formi.

Umjesto Darka Todorovića upao je desni bek Zoran Kvržić koji igra dobro za Rijeku, Mato Jajalo igra redovno za prvi tim Udinesea u Seriji A pa bi mogao biti objektivno dobra zamjena za Bešića i Sarića. Uz trenutno povrijeđenog Harisa Duljevića na krilo je pozvan Hajrović, a Armin Hodžić se fantastičnom formom nametnuo sam i istisnuo Irfana Hadžića. Svaki ovaj poziv više je nego logičan.

U A reprezentaciju će prije ili kasnije zakucati stoperi U21 bh. tima Besim Šerbećić i Nihad Mujakić, no da ih je sada pozvao, Prosinečki bi kolegu selektora Vinka Marinovića ostavio kao na streljani kada U21 BiH bude u oktobru dočekala superjaku Njemačku.

Jedina nejasnoća je da je Prosinečki protiv Lihtenštajna u prvih 11 gurnuo Denija Miloševića koji igra redovno i dobro za Konyaspor, a da ga je samo 20 dana kasnije potpuno izostavio sa spiska.

“Prevari me jednom – tvoja sramota, prevari me drugi put – moja sramota”

Oprostio je Prosinečki partiju ispod svakog nivoa kakvu su protiv Armenije pružili pojedini igrači, jer nije zaboravio da su u ranijim navratima ovi igrači pružili mnogo za reprezentaciju BiH i da ponovo mogu bolje nego protiv Armenije. Ipak, iznevjere li ga ponovo, to bi za pomenute pojedince morao biti kraj u reprezentaciji. Ili kraj za Prosinečkog koji bi ispao naivan ako im ponovo da povjerenje.

Ako ne uspijemo pobijediti Finsku i Grčku, to bi značio kraj šansi za plasman kroz kvalifikacije, ali i bi to morao biti i kraj za igrače koji ne odgovaraju adekvatno zadacima u reprezentaciji. U slučaju neuspjeha u oktobru, posljednja dva kola kvalifikacija i prijateljske utakmice u januaru i februaru trebalo bi iskoristiti za osvježenje i podmlađivanje tima i pripremu za baraž, kao i naredne kvalifikacije, a isluženim i lijenim pojedincima se zahvaliti.

Krizu iskoristiti za dodatnu mobilizaciju

Prosinečki ima prednost u odnosu na vjerovatno sve ranije selektore u tome da ga svi igrači istinski podržavaju i poštuju, pa će nakon krize ukazano povjerenje reprezentativcima u koje je i do sada vjerovao Prosinečkom dodatno učvrstiti autoritet i ugled u ekipi. Ostaje čekati hoće li se to poštovanje prenijeti i na teren.

A da li će “veliki Žuti” krizu nakon poraza od Armenije i svoje ostavke koja je sigurno uzdrmala reprezentaciju iskoristiti da dodatno motiviše i mobiliše naše snage ili će kola nastaviti krenuti nizbrdo vidjećemo 12. i 15. oktobra protiv Finske i Grčke.

Uostalom, u najvećim izazovima se rađaju veliki igrači i treneri – idoli nacije. A Robert Prosinečki je do sada stotinu puta pokazao da je rođeni šampion.

(Repreznetacija.ba)