Robert Prosinečki po prvi put u svom mandatu pozvao je u reprezentaciju BiH Izeta Hajrovića, Armina Hodžića i Matu Jajala.

Selektor je objasnio razloge poziva “novajlija”, možda ipak bolje reći “povratnika”. Hajrović je pozvan zbog toga što Duljević trenutno ne igra za svoj klub zbog povrede, a Jajalo zbog toga što Bešić nema minutažu u Sheffild Unitedu. Hodžić se kao prvi strijelac Mađarske sam nametnuo da poveća konkurenciju u napadu. Zanimljivo sva trojica su posljednji put pozivana krajem kvalifikacija za SP 2018 kod selektora Baždarevića.

Kada je riječ o trenutnoj formi Hajrović je ove sezone u augustu praktično bio stalno u prvih 11, da bi u septembru imao nešto slabiju minutažu. Ipak, zbog situacije s Duljevićem Prosinečki se kako kaže odlučio pozvati Hajrovića koji je ove sezone za Dinamo odigrao 8 od 15 utakmica. Zanimljivo, ovom kombinacijom iz ekipe je ispao Deni Milošević (Konyaspor) koji redovno igra za svoj klub, te je čak protiv Lihtenštajna bio u prvih 11.

Mato Jajalo sa svojim iskustvom nametnuo se u Udineseu gdje je od prve minute igrao u svih pet utakmica ove sezone (četiri u Seriji A i jedna u Kupu Italije). Trebao bi donijeti mir na sredini terena uz neizvjesnu situaciju sa našim preostalim zadnjim veznim igračima Muhamedom Bešićem i Elvisom Sarićem koji ne igraju za svoje klubove.

Armin Hodžić nije zamijenio nikoga u reprezentaciji, nego je sjajnom golgeterskom formom u Mađarskoj jednostavno natjerao Prosinečkog na poziv. Hodžić je nastupio u 8 od 10 utakmica za Fehervar ove godine i zabio nevjerovatnih sedam golova.

(Reprezentacija.ba)