Selektor našeg A tima Robert Prosinečki danas je objavio spisak igrača na koje računa za utakmice sa Finskom i Armenijom.

Novi igrači u odnosu na prošle susrete su Mato Jajalo (Udinese), Izet Hajrović (Dinamo Zagreb) te Armin Hodžić (Fehervar).

“Jajalo je iz Palerma prešao u Udinese i tu igra redovno i veoma dobro. Imamo problem što Bešić ne igra, pa smo zvali Jajala. On je igrač sa iskustvom i već je bio u reprezentaciji. Duljević je povrijeđen i upitan je za naredne mečeve, pa smo se odlučili za Hajrovića. Također, Kvržić se oporavio i tu je umjesto Todorovića. Zoran igra u kontinuitetu i dobro na desnom beku u Rijeci”, rekao je Prosinečki na današnjoj press konferenciji i prokomentarisao Prcića, Ćivića te Kolašinca:

“Sanjin Prcić je često mijenjao ekipe i nije imao kontinuitet. Što se tiče Ćivića, on je bio jedan od boljih u svim našim mečevima. Tu imamo i Kolašinca, koji je član Arsenala. Možda nije bio dobar u Armeniji, ali to su igrači na koje računamo. Nismo nešto mnogo mijenjali i mislim da su ovo fudbaleri koji su pokazali da mogu igrati za BiH te da se mogu nositi sa svima”

Selektor smatra da je pritisak u ovom poslu uvijek prisutan.

Prosinečki objavio spisak, vratio Hajrovića, Hodžića i Jajala

“Pritisak postoji od prvog dana, ali to je normalno u fudbalu i našoj profesiji. Znamo u kakvoj smo situaciji i svjesni smo svega. Vjerujem da ćemo vratiti ekipu na pravi put i ostvariti dobar rezultat. Igrači iz Premijer lige BiH su pretežno u U21 BiH, a mislim da trenutno niko nema kvalitet da nam pomogne u ovim mečevima.”

Na pitanje o ugovoru sa Fudbalskim savezom BiH i njegovom autoritetu prema igračima, Prosinečki kaže:

“Ugovor imam do kraja kvalifikacija, a baraž nas čeka u martu 2020. godine. Najbitnije je da sada vratimo dobru atmosferu. Mišljenja sam da imamo kvalitet i primarni cilj je odlazak na EP. Mislim da moj autoritet nije poljuljan. Nemamo problema s igračima, oni sjajno rade, ali u nekim susretima nisu bili na nivou. Teško je objasniti zbog čega je to tako. Jednostavno nismo imali voljni momenat, a ni trka nije bila na zavidnom nivou.”

A selekcija BiH se okuplja 7. oktobra u Zenici.

Meč sedmog kola grupe J kvalifikacija za EP protiv Finske na programu je 12. oktobra u Zenici.

Tri dana kasnije, Zmajevi gostuju Grčkoj u Atini.

(Reprezentacija.ba)