Bliži se kraj sezone u većini europskih liga, a pet bh. fudbalera već je osvojilo titulu.

To su Eldar Ćivić (27), Kenan Kodro (30), Stjepan Lončar (27), Amer Gojak (27) i Muhamed Bešić (31) koji su sa Ferencvarošem osvojili šampionat Mađarske.

Ukupno 11 bh. fudbalera se bori za titulu prvaka sa svojim ekipama.

Austrija:

Sturm našeg Jusufa Gazibegovića (24) je prvi u Austriji sa 38 bodova te ima tri boda više od drugog Salzburga za koji nastupa Amar Dedić (21).

Do kraja prvenstva u Austriji ostala su još četiri kola. U nedjelju se igra veliki derbi između Salzburga i Sturma, a tim iz Graza bi u slučaju eventualnog trijumfa bio veoma blizu titule.

Turska:

Fenerbahce, čiji su članovi Edin Džeko (38) i Rade Krunić (30) je drugoplasirani sa 86 bodova i zaostaje sedam boda za liderom Galatom uz utakmicu manje.

Do kraja šampionata u Turskoj odigrat će se još pet kola. U pretposljednjem kolu međusobno će se sastati Galatasaray i Fenerbahce.

Njemačka:

Nikola Vasilj (28) i njegov St. Pauli su prvi u 2. Bundesligi sa 63 boda te imaju dva boda više od drugog Kiela uz meč više.

Do kraja se igraju još tri kola, a St. Pauli će gotovo sigurno izboriti plasman u Bundesligu jer prva dva tima direktno idu u viši rang. St. Pauli ima osam bodova više od treće Fortune.

Hrvatska:

U Hrvatskoj su do kraja ostala još tri kola, a za prvo mjesto se bore Rijeka i Dinamo Zagreb. Rijeka, za koju igra Stjepan Radeljić (26), je prva sa 71 bodom, dok Dinamo ima dva boda manje. Dinamo sa klupe predvodi Sergej Jakirović (47).

Rijeka i Dinamo će 5. maja igrati derbi u okviru pretposljednjeg kola HNL-a, a upravo bi taj duel mogao odlučiti novog šampiona Hrvatske.

Švicarska:

Miroslav Stevanović (33) i njegov Servette zauzimaju treće mjesto sa 57 bodova te imaju osam bodova manje od lidera Young Boysa.

Do kraja sezone se igra još pet kola, pa Servette teoretski ima šansu da prestigne Young Boys i osvoji titulu.

Slovenija:

Celje, čiji je član Luka Menalo (27), je lider u Sloveniji sa 72 boda te ima devet bodova više od druge Olimpije.

U Sloveniji se igraju još četiri kola, pa je Celje veoma blizu titule. Menalo i saigrači u nedjelju (28. april) igraju protiv Olimpije i u slučaju trijumfa će ovjeriti prvo mjesto.

Kipar:

Na Kipru će se odigrati još dva kola, a šampion će biti APOEL ili AEK Larnaca.

APOEL našeg Matea Sušića (33) je prvi sa 72 boda i ima bod više od AEK-a za koji nastupaju Kenan Pirić (29) i Hrvoje Miličević (31).

Upravo će APOEL na svom terenu u zadnjem kolu dočekati AEK i taj meč će vjerovatno odlučiti novog šampiona Kipra.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16