Grci najpoznatiji po evropskom naslovu iz 2004. godine

Grčka i BiH u nedjelju igraju susret četvrtog kola grupe “H” kvalifikacija za odlazak na SP, kojem će 2018. godine domaćin biti Rusija.

Grci su, može se reći od samog nastanka reprezentacije BiH, tradicionalan i dobro poznat protivnik našoj selekciji, s obzirom da smo protiv njih odigrali već sedam mečeva.

Dva puta je to bilo u okviru kvalifikacija za SP, gdje su naši reprezentativci upisali i jedinu pobjedu nad grčkim timom.

Iako se manje-više sve zna, mi ćemo vas podsjetiti na neke glavne stvari koje odlikuju Grke i po kojima su najpoznatiji.

1. Prije 12 godina bili evropski prvaci

Najveći nacionalni uspjeh Grci su ostvarili 2004. godine, kada su na prvenstvu održanom u Portugalu osvojili naslov prvaka Evrope.

Kao potpuni austajderi tada su stigli do finala, gdje su pogotkom Charistheasa savladali selekciju domaćina.

To je bio prvi, ali i jedini trofej grčke selekcije, koja osim tog rezultata pamti i plasman među osam najboljih sa Evropskih prvenstava 1980. i 2012. godine.

2. Nijemac ih odveo do najvećeg uspjeha

Grke je do historijskog podviga u Portugalu predvodio njemački stručnjak Otto Rehhagel.

Rehhagel je na klupi grčke selekcije proveo devet godina (2001-2010) i najuspješniji je grčki selektor.

Prije nego što je sa Grčkom otišao igrati utakmice Europskog prvenstva, gradska uprava Atine mu je iz šale obećala da će, ukoliko se vrati sa zlatom, biti jedino fizičko lice koje može voziti trakom za gradski saobraćaj u grčkoj metropoli.

Nakon kratkih i neuspješnih mandata Ranierija, Tsanasa i Markariana, a vodeći se primjerom Rehhagela, odlučili su priliku ponovo ukazati Nijemcu, tačnije Michaelu Skibbeu.

3. Iza njih druge najlošije kvalifikacije ikad

Grčka je prošle kvalifikacije, one za EP u Francuskoj, završila na posljednjoj poziciji u grupi F sa samo šest bodova (jedan trijumf, tri remija i šest poraza) i vjerovali ili ne oba puta izgubila od Farksih Ostrva (selekcija Farskih Ostrva je u posljednjih 15 godina u zvaničnim susretima ostvarila ukupno pet pobjeda).

Poslije kvalifikacionog ciklusa za SP 1974., kada su u četiri meča pretrpjeli četiri poraza, to su im bile najlošije kvalifikacije u historiji.

4. Zagorakis najbolji igrač kojeg su imali

Za najboljeg igrača svih vremena, ali i najveću zvijezdu, Grci smatraju Theodorosa Zagorakisa, čovjeka koji ih je kao kapiten predvodio do historijskog evropskog naslova.

Poslije Karagounisa, Zagorakis je igrač s najviše odigranih utakmica u dresu grčkog tima (120).

Legendarni Theo, koji je u igračkoj karijeri najveći trag ostavio u PAOK-u i AEK-u, izabran je i za igrača EP u Portugalu, što mu je najveće individualno priznanje.

5. Od SP 2014. u Brazilu do danas desile su se velike promjene u grčkom timu.

Tačnije rečeno, desila se smjena generacija, a od nacionalnog dresa oprostile su se brojne zvijezde poput Karagounisa, Katsouranisa, Gekasa, Samarasa, Salpingidisa itd.

Može se reći da današnji grčki tim i nema pravih zvijezda, no mi ćemo izdvojiti neke koji u svojoj državi imaju takav status.

zvijezde-kolaz

6. Kostas Mitroglou (28) je najbolji grčki strijelac s 12 pogodaka i sigurno prvo ime sadašnjeg tima.

Dio je reprezentacije od 2009. godine i trenutno je član portugalske Benfice. Najdublji trag je pak ostavio u Olympiakosu, za koji je u osam godina zabio ukupno 57 golova, osvojivši pritom i 11 trofeja.

Mitroglou je također prvi i jedini grčki igrač koji je postigao hat-trick u Ligi šampiona.

7. Sokratis Papastathopoulos (28) se po Transfermarktu smatra najskupljim grčkim igračem, a njegova vrijednost se procjenjuje na 22 miliona eura.

Od 2013. godine je član Borussije Dortmund, a ostao je upamćen kao najmlađi kapiten AEK-a u dobi od 19 godina.

  1. godine je proglašen za najboljeg mladog igrača u Grčkoj, od kada je i član nacionalne selekcije.

8. Vasilis Torosidis (31) je kapiten grčkog tima i jedan od najiskusnijih igrača.

Za grčki tim nastupa od 2007. godine i od aktivnih reprezentativaca igrač je s najviše nastupa (88).

S Olympiakosom je šest puta bio prvak Grčke, a kruna karijere mu je bio transfer u Romu. Trenutno je član Bologne.

Ostao je upamćen po pogotku protiv Nigerije na Mundijalu u Južnoj Africi 2010. godine, koji je grčkoj selekciji osigurao prvu pobjedu na svjetskim šampionatima.

grcki-navijaci

9. Sebe nazivaju Helenima

Tradicionalni nadimak grčkog tima je Ethniki, što znači nacionalni, a često se nazivaju i Galanolefki, odnosno plavo-bijeli, po boji zastave i dresova.

Sebe kao narod pak oduvijek zovu Helenima, što je ime došlo po malenom plemenu Hellenes u Tesaliji.

Zanimljivo kao navijači u Grčkoj puno više prate klupska takmičenja, nego reprezentativna i za svoje su klubove puno više emotivno vezani nego za reprezentaciju.

To ide do toga da, npr. najekstremniji navijači PAOK-a, ne navijaju za Grčku kada igra u Atini.

10. Disciplina 

Posljednja, ali možda i najvažnija značajka grčke reprezentacije je njihova disciplina koja je možda i najzaslužniji faktor njihovog osvajanja Eura 2004 i dugogodišnjeg očuvanja kvaliteta.

Grčku repreznetaciju krasi vojnička disciplina na terenu od koje ne odstupaju od prve do posljednje minute.

Dodate li još tome ogromni patriotizam, energični mentalitet i fanatizam koji osjećaju prema fudbalu, grčka reprezentacija (u kakvoj god formi bila) prava je nagazna mina za svakog protivnika.

(Reprezentacija.ba)