Sergej Barbarez (52) narednih dana biće predstavljen za novog selektora Bosne i Hercegovine.

Kada god je neki selektor smijenjen, Barbarez se kao po automatizmu spominjao kao mogući kandidat.

Barbarez je svoju kandidaturu predao prvi put 2014. godine nakon smjene Safeta Sušića. Barbarez je tada u svom timu želio samo jednog čovjeka, a to je današnji trener Slobode – Zlatan Nalić.

Ovaj Banjalučanin, tri godine stariji od Sergeja, je bio dio stručnog štaba U21 Švedske koja je osvojila Europsko prvenstvo, a kasnije se izdvaja godina dana rada u Slobodi i sedam mjeseci rada u Tuzla Cityu. Danas je opet u Slobodi, od jula prošle godine. Kasnije su bili kandidati i da zajedno preuzmu HSV.

Barbarez će imati pravo, koliko je poznato javnosti, da odabere svoje pomoćnike. Ostaje da se vidi hoće li insitirati na Naliću. Iz Saveza već cure informacije kako su prvi kandidati Ibišević, Hrgović, Bajramović, Hasagić…

Očekuje se kako će u reprezentaciji ostati medicinski tim, ali i kondicioni trener Almir Seferović koji je napravio odličan posao do sada.

Možda to da selektor bira svoje pomoćnike zvuči i normalno, ali u praksi FS BiH to nije bila praksa.

U stručni štab su ubacivani intimusi glavešina Saveza, a koliko se nije slušalo selektore najbolje podsjeća situacija kada su prvi pomoćnici Safeta Sušića u kvalifikacije za EURO 2016 krenuli bez ugovora. I Mehmed Baždarević je morao izvoditi akrobacije da u svom timu ima dugogodišnjeg saradnika Stephane Gillia.

(Reprezentacija.ba)