Futsal reprezentativci Bosne i Hercegovine će od 10. do 14. aprila učestvovati na turniru koji će biti održan u hrvatskom gradu Poreču, javlja zvanična stranica Fudbalskog saveza BIH.

Bh. tim očekuju utakmice sa veoma kvalitetnim nacionalnim timovima Venecuele, Italije i Turske.

Biće to prva reprezentativna akcija sa novim stručnim štabom naše najbolje futsal selekcije, a koji predvodi selektor Goran Melher. Ovom stručnjaku iz Mostara pomagaće treneri Mirsad Fazlinović i Perica Trifković, te kondicioni trener Josip Lekić.

“Velika čast za mene je što sam izabran za selektora A reprezentacije. To je vrhunac trenerskog posla. I kao igrač sam za reprezentaciju igrao svim srcem, a sad u nekoj novoj ulozi spreman sam da budem maksimalno posvećen s ciljem napretka naše futsal selekcije“, rekao je Melher.

Na prvom spisku novog selektora nalaze se sljedeći igrači:

Dino Čizmić (Sloboda Tuzla), Amer Delić (Sloga WWin Gornji Vakuf/Uskoplje), Marijo Aladžić, Bilal Jelić i Srđan Ćatić (Mostar SG), Josip Sesar i Josip Bošković (HMNK Vrgorac, Hrvatska), Muanis Duvnjak i Faruk Brkanić (GFC Sarajevo), Amar Šišić (Salines), Blago Gašpar (Hercegovina), Amer Džindić (TSV Weilimdorf, Njemačka), Miloš Radujković (HMNK Rijeka, Hrvatska), David Barbarić (MNK Novo Vrijeme, Hrvatska) i Marin Sesar (HMNK Osijek, Hrvatska).

Selektor Melher je prokomentarisao spisak:

“Nedostaje nam nekoliko igrača zbog klupskih obaveza. Želimo uvesti nešto novo i na ovom prvom okupljanju ćemo da vidimo kako stvari funkcionišu. Na budućim okupljanjima ćemo dati šansu i još nekim igračima, tako da će nam sve provjere koristiti da do kvalifikacija posložimo stvari na svoje mjesto kako bismo ostvarili željene rezultate. Reprezentacija nam je na prvom mjestu i za nju će igrati samo oni koji to žele svim srcem, a uvjeren sam da imamo kvaliteta.“

O protivnicima na turniru Goran Melher kaže:

“Venecuela je jedna od najboljih južnoameričkih selekcija. O Italiji ne treba trošiti riječi, to je reprezentacija iz vrha svjetskog futsala. Turska također ima svoje kvalitete, ali je činjenica da ćemo se u Poreču sastati i sa tri različita stila igranja futsala. To će dosta značiti ovoj ekipi u pripremi za zvanične utakmice koje nas čekaju u budućnosti.“

Reprezentativci će se okupiti 8. aprila u Međugorju, a već sljedeći dan putuju za Poreč.

Raspored utakmica bh. tima:

10.04.2024. u 18:15 sati, Venecuela-Bosna i Hercegovina

12.04.2024. u 18:15 sati, Bosna i Hercegovina-Italija

14.04.2024. u 12:00 sati, Bosna i Hercegovina-Turska

(Reprezentacija.ba)