Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine na jesen će odigrati Ligu Nacija.

Po drugi put Zmajevi će se takmičiti u najboljoj Ligi Nacija, tačnije Ligi Nacija A, a protivnici su ovaj put Njemačka, Nizozemska i Mađarska.

Sjajnim uspjehom dva puta u Ligi Nacija B gdje su bili prvi, Zmajevi su u dva navrata, za EURO 2020 i EURO 2024 osigurali automatski plasman u baražu.

Ovaj put to neće biti tako “lako”.

Naime, čak i ako npr. Njemačka, Nizozemska i Mađarska kroz kvalifikacije za SP 2026 ostvare plasman, to ne bi pomoglo Bosni i Hercegovini direktno da se nađe u baražu za Mundijal.

Prioritet imaju osvajači grupa u Ligi Nacija, pa se tako u baražu može nači i osvajač iz Lige Nacija C, ali ne i npr. četvrtoplasirani iz Lige Nacija A.

Naravno, scenarija je uz ovakav sistem takmičenja toliko da se gotovo nijedan scenarij ne smije otpisati, ali nema sumnje kako BiH mora uigrati svoj sastav u narednim prijateljskim utakmicama i utakmicama Lige Nacija kako bi na što višem nivou dočekala zvanične kvalifikacije za SP 2026.

2024. godina sigurno će biti jedna od najizazovnijih u kojoj ćemo igrati protiv Engleske, Italije, Njemačke i Nizozemske…

Prvi duel igramo 3. juna protiv Engleske u Newcastleu. Radi se o prijateljskom meču.

(Reprezentacija.ba)