Ko je preživio utakmicu protiv Danske 2003. godine ili gol Marchene za 1:1 u 97. minuti protiv Španije, odavno je u takvom stanju da ga malo šta može oko reprezentacije BiH može nasekirati toliko da nakon utakmice provede besanu noć.

Suze naših mlađih reprezentativaca nakon utakmice protiv Ukrajine postidjele su, ipak, mnoge od nas.

Te suze i iskreno razočarenje direktan su demantij svima onima koji tvrde kako igrači u utakmice reprezentacije ne ulažu ni mali dio emocije kao što to rade navijači na stadionu i ispred malih tv. ekrana.

Hadžikadunić, Dedić, Ahmedhodžić, Gazibegović, Demirović i ekipa dali su cijeloj državi veliku lekciju kako se poštuju simboli Bosne i Hercegovine. Pa čak i Huseinbašić, prvotimac velikog Kolna, koji nije dobio ni minutu nakon što je odbio veliku Njemačku, ali je napisao: “Čast mi je i biti dio reprezentacije Bosne i Hercegovine”.

Moguće da je to i prije tako bilo, samo što javni i online mediji nisu zadirali toliko duboko u intimni prostor reprezentativaca kao što je to danas situacija.

Uz kvalitet koji donosi moderno fudbalsko obrazovanje, te istinsku želju za uspjehom, nema sumnje da će ovi, “neki novi klinci” sigurno prije ili poslije donijeti nove uspjehe našoj državi.

Kako god, njihova reakcija na neuspjeh reprezentacije ogroman je vjetar u leđa da ova država ima novu generaciju koja želi samo najbolje za BiH. A taj isti vjetar stiže i od stotina mladih koji su iskreno razočarani slali poruke na naše profile o tome kako im se zbog poraza BiH sav svijet srušio.

A koliko je tek još malih patriota koji će da nose ovu državu, koji nažalost, kako u fudbalu, tako i u drugim sferama života nemaju adekvatne uslove da postignu svoj maksimum i vrate samo najbolje svom društvu.

Obrazovni sistem, sigurnosni sistem, politički, sistem morlanih vrijednosti koje propagiraju referentni autoriteti… sve je protiv napretka mladih u pravom smjeru za njih, za njihove porodice, njihovu državu…

Nema veze, ako krenemo od sebe, pobijedićemo ih sve, zajedno, za bolje već danas, a posebno sutra!

(Reprezentacija.ba)