Mininogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine protekla tri dana igrala je Kup Nacija u Podgorici, a BiH je ubilježila četiri poraza.

U prvoj utakmici BiH je poražena od domaćina Crne Gore rezultatom 5:3. U drugom meču naša reprezentacija je izgubila od Azerbejdžana sa 6:0.

Treći susret je BiH igrala protiv aktuelnih svjetskih prvaka, reprezentacije Rumunije koja je slavila sa 2:0. U posljednjem meču za treće mjesto BiH je izgubila od Crne Gore 3:1.

Selektor mininogometne reprezentacije je Samir Mekić, nekadašnji trener mlađih selekcija Želje i Olimpika i nekadašnji igrač Željezničara.

Za reprezentaciju BiH su na Kupu nacija igrali Senijad Ibričić, Samir Bekrić, Zajko Zeba, Milan Muminović, Terzić, Popovac, Sadiković, Ragipović, Logić, Urta, Dedić, Kulašević, Elpez, Baračić i Blažević.

EMF Euro 2024 – Sarajevo domaćin Europskog prvenstva u mininogometu

Bosna i Hercegovina će biti domaćin Europskog prvenstva u mininogometu od 1. do 8. juna. Utakmice će se igrati u dvorani Mirza Delibašić.

Nedavno su u sarajevskoj vijećnici izvučene grupe za EMF Euro 2024, a BiH je smještena u grupu A sa Crnom Gorom, Slovenijom i Albanijom.

Grupa A: BiH, Crna Gora, Slovenija, Albanija

Grupa B: Kazahstan, Ukrajina, Engleska, Grčka

Grupa C: Slovačka, Češka, Španija, Hrvatska

Grupa D: Rumunija, Mađarska, Poljska, Turska

Grupa E: Bugarska, Srbija, Gruzija, Portugal

Grupa F: Azerbejdžan, Francuska, Italija, Austrija

Na izvlačenju grupa obratio se kao domaćin Srđan Mandić, načelnik Općine Centar.

„Europsko prvenstvo u malom fudbalu bit će organizovano u dvorani Mirza Delibašić, koja za nas ima poseban značaj i historiju, te smo stoga veoma ponosni što će se ovako velika manifestacija održati upravo tamo. Kao što znate, naša zemlja je skoro dobila zeleno svjetlo za pristupne pregovore od Evropske unije da konačno postane jedna od članica, ovo prvenstvo može biti korak na tom putu, potrudit ćemo se, siguran sam, da to organizujemo kako najbolje znamo. Sarajevo je grad sporta, grad fudbala i obećavam vam da ćemo to pokazati i organizacijom ovog takmičenja”, rekao je Mandić.

Ambasador EMF Eura je Mehmed Baždarević.

“Svim ekipama želim sreću, fer igrajte i najbolji tim neka osvoji prvenstvo i neka svi odu iz Sarajeva sretni sa puno lijepih uspomena”, poručio je Baždarević.

Prvi kapiten bh. reprezentacije, Vlatko Glavaš, kazao je:

“Izuzetno mi je drago kada naša država Bosna i Hercegovina može organizirati ovako veliko takmičenje. Čestitam svima na organizaciji ovog događaja, napominjući da nije nimalo lako dobiti organizaciju ovakvog takmičenja. Želim svim reprezentacijama i svim učesnicima da se dobro provedu u Bosni i Hercegovini u našem gradu Sarajevu, i da mi vrate lijepe uspomene reprezentacija Bosne i Hercegovine da se što bolje predstavi i ostvari zapažen rezultat”, rekao je Glavaš.

(Reprezentacija.ba)