Fudbalska reprezentacija BiH iza sebe ima još jedan neuspješan ciklus. Rezultati Zmajeva daleko su ispod prosjeka u posljednjih 10-ak godina, ali i ispod njihove realne kvalitete. Razlog je prvenstveno loše rukovođenje reprezentacijom od strane FS BiH – smjenjivanje uspješnih selektora, promašaji pri izboru selektora, narušavanje atmosfere aferom “utakmica protiv Rusije”… Te kao da to nije bilo dovoljno – u 12 mjeseci Zmajevi su imali čak četiri selektora. Idealno za ubijanje i najmanjeg kontinuiteta…

Ali budućnost reprezentacije BiH i ne izgleda tako loše gledajući igrački kadar, naravno, ako bi reprezentacija imala podršku, umjesto smetnju, u sportskoj politici Fudbalskog saveza BiH.

Gledajući na igrače koji su u ovom trenutku mlađi od 30 godina, BiH ima jednu pristojnu selekciju za prvih 11, u kojoj su svi igrači ili već u ligama petice ili realno na nivou da se najdalje u naredne dvije godine tamo i nađu. Selekciju sigurno dovoljnu da protivnicima bude tvrd orah. A uz patriotsku emociju koju su pokazali nakon poraza od Ukrajine, možda i puno više od tvrdog oraha.

Na grafici ga nema, ali bi Tabaković mogao “glumiti” Džeku fizičkom građom i ulogom na terenu

Ukupno je selekcija igrača koji trenutno igraju za reprezentaciju, ili su igrali u bližoj prošlosti, a mlađih od 30 godina prilično široka, a nema sumnje da će se u narednim kvalifikacijama sigurno još naigrati i 30-godišnjaci Hajradinović, Kolašinac i Krunić.

21. godina: Tahirović (Ajax), Dedić (Salzburg), Bašić (Orenburg), Muharemović (U23 Juventus)

22. godine: Huseinbašić (Koln), Varešanović (Rizespor)

23. godine: Said Hamulić (Lokomotiv)

24. godine: Gazibegović (Sturm), Ahmedhodžić (Sheffield), Danilović (Nacional)

25. godina: Hadžikadunić (HSV), Mujakić (Ankaragucu), Šerbečić (Radničkii)

26. godina: Demirović (Augsburg), Šarić (Antalyaspor), Nalić (Almere)

27. godina: Eldar Ćivić (Ferencvaros), Menalo (Celje), Gojak (Ferencvaroš), Hadžiahmetović (Besiktas)

28. godina: Vasilj (St. Pauli), Gojković (Orenburg), Prevljak (Hertha), Hotić (Lech), Saničanin (Partizan)

29. godina: Pirić (AEK), Tabaković (Hertha), Rahmanović (Krylya)

30. godina: Hajradinović (Kasimpasa), Kolašinac (Atalanta), Zolotić (Casa Pia), Krunić (Fenerbahce), Prcić (Strasbourg), Miličević (AEK), Duljević (Sarajevo)

31. godina: Cimirot (Al Fayha), Bešić (Ferencvaroš)

33. godine: Pjanić (Al Sharjah), Stevanović (Servette), Bilbija (Zrinjski)

35. godina: Šehić (Al Khaleej)

38. godina: Džeko (Fenerbahce)

Tu su još neki zanimljivi igrači u dijaspori koje treba imati na radaru poput poput Huskovića iz Austrije Beč ili Bajraktarevića iz američkog New England Revolutiona… A na dijasporu će se morati gledati sve dok se u domaćim klubovima barem ne uradi ono što bi se odmah moglo – barem uskladi rad u najmlađim selekcijama.

Prvobitno je Savo Milošević na posljednji spisak uvrstio sljedeće igrače:

Golmani: Ibrahim Šehić (Al Khaleej), Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Pirić (AEK Larnaca)

Odbrana: Amar Dedić (RB Salzburg), Jusuf Gazibegović (Sturm), Eldar Čivić (Ferencvaros), Sead Kolašinac (Atalanta), Anel Ahmedhodžić (Sheffield United), Adrian Leon Barišić (Basel), Dennis Hadžikadunić (HSV), Renato Gojković (Orenburg), Nihad Mujakić (Ankaragucu)

Vezni red: Rade Krunić (Fenerbahce), Gojko Cimirot (Al Fayha), Ivan Bašić (Orenburg), Benjamin Tahirović (Ajax), Miralem Pjanić (Al Sharjah), Denis Huseinbašić (Koln), Haris Hajradinović (Kasimpasa) , Amar Rahmanović (Samara)

Napad: Edin Džeko (Fenerbahce), Ermedin Demirović (Augsburg), Haris Tabaković (Hertha)

(Reprezentacija.ba)