Igračku karijeru praktički nije ni imao. Već u dvadesetim je odustao od amaterizma u nižim ligama i posvetio se trenerskom putu kroz koji je, kako i sam kaže, već sa svojih 40 godina mnogo toga prošao. U Osijeku je vodio omladinske kategorije, bio je trener rezervne i glavne momčadi, potom je radio u Mađarskoj i Sloveniji, a sada po prvi put se okušao i u Bosni i Hercegovini.

Dino Skender nije mogao zamisliti bolji debi u Premijer, odnosno Wwin ligi, gdje je već na otvaranju proljetnog dijela šampionata skinuo skalp favoriziranom Sarajevu. Širokobriježani su prekinuli neugodnu tradiciju. Više od deset godina se čekalo na ligašku pobjedu na Koševu…

“Baš me zabrinuo taj podatak da je posljednja pobjeda u prvenstvu ubilježena još 2013. godine. Trebalo je psihološki utjecati na igrače, uvjeriti ih da mi zaista možemo pobijediti Sarajevo, a sve ono što smo planirali na kraju su momci sproveli u djelo. Na visokoj razini. Svaka im čast”, javio se, vidno oduševljeni, Dino Skender za Reprezentacija.ba portal.

Široki Brijeg se na Koševu postavio hrabro, igrao je pametno, nije se isključivo branio. Iako je Sarajevo imalo sterilni posjed lopte, bez šuta na gol u prvih 45 minuta.

“Znali smo gdje dolazimo. Pogledajte samo imena koja igraju u Sarajevu, sve su to individualno kvalitetni igrači. Mnogo ulažu. Mi smo bili svjesni da im moramo uskratiti vrijeme i prostor, da moramo biti kompaktni i ubojiti kada dođemo u situaciju da ih ugrozimo. Plan je profukcionisao, ali moramo znati da je ovo praktički tek prva pobjeda i da nas već sljedećeg vikenda čeka nova utakmica protiv Željezničara. Dakle, stišati emocije i ni slučajno dozvoliti euforiju.”

Nakon utakmice ste pred naletom pirotehničkih predmeta morali bježati da bi sačuvali živu glavu.

“Ne bih ulazio u prošlost i polemike, samo ću reći da su to ružne scene kojima nije mjesto u fudbalu. Ako smo dobro odradili utakmicu, zaslužujemo u sličnom tonu i izaći s terena i da se ne bojimo kako ćemo izvući živu glavu. Žao mi je zbog toga, nismo to zaslužili, niti je zaslužila cijela ta utakmica takvo nešto. Bio je baš dobar derbi.

Slavilo se, kako u svlačionici, tako i na društvenim mrežama. Na stranici Širokog Brijega uz slavljeničku fotografiju referirali su se na nedavnu izjavu Senijada Ibričića kako je “Sarajevo za klubove u BiH – Real Madrid”. Poslali ste im ustvari poruku da ne igraju novci, nego momci. 

“Te stvari su u fudbalu normalne. Ako je Ibričić to izjavio, okej, svako voli svoj klub najviše… Tako ću i ja sve najbolje reći za Široki Brijeg. Ali, pošto sam tu kratko, zadnja sam osoba koja mjerodavno može komentarisati pozadinu svega toga.”

Dosta o utakmici. Kako je uopšte došlo do toga da dođete u Premijer ligu?

“A vidite, kontakti su uspostavljeni na kraju prošle polusezone i moram priznati da smo vrlo brzo našli zajednički jezik. Prije toga sam bio u Olimpiji s kojom sam imao dugoročniji ugovor, bio sam u situaciji da jedan period uopće ne mogu nigdje raditi, ali da ne ulazim u detalje… Naravno da mi je godio interes Širokog Brijega, poznavajući tradiciju i kvalitetu kluba, tako da sam se brzo odlučio za taj izazov. I samo prvenstvo sam pratio. Posebno Zrinjski u Evropi, rekao sam već da Sarajevo ulaže mnogo, digao se i Borac. Zanimljivo je…”

Brat Marin svojedobno je bio dobar golman. Vi se kao igrač niste proslavili, brzo ste odlučili kopačke “okačiti o klin”.

“Da, haha, veoma rano sam počeo pokazivati strast prema trenerskom poslu. Do dvadesete godine sam igrao u Olimpiji, nižerazrednom klubu iz Osijeka, a onda sam već tamo ulazio u trenerske vode. Nakon toga sam radio u Osijeku, Rijeci II, Puškaš Akademiji i ponovo sam se vratio kući gdje sam sa juniorima i Osijekovom B momčadi bilježio jako dobre rezultate. Ušli smo u 2. ligu i borili se za sami vrh, iako, naravno, zna se da nismo mogli ići dalje. Vodio sam također Osijek i u HNL-u.

Bio je to ogroman pritisak, pogotovo meni kao domaćem treneru, tako da sam poslije toga odlučio ići okolnim putem. S obzirom da sam već imao neke rezultate iza sebe, nakon nekog vremena pojavila se opcija da preuzmem Olimpiju gdje sam se u dva mandata borio za naslov. Voditi taj klub za mene je bila vrhunska škola. Iako imam “tek” 40 godina, mogu reći da sam sakupio dosta iskustva i vjerujem da ću se još nastaviti razvijati u narednom periodu“, zaključio je Skender u razgovoru za Reprezentacija.ba.

Široki Brijeg je nakon trijumfa na Koševu stigao do 25. boda i zauzimaju šesto mjesto u Premijer ligi BiH. U narednom meču dočekuju Željezničar.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16